Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Patiënten moeten kunnen kiezen voor digitale zorg’

PW12 - 18-03-2021
Patiënten die dat willen moeten kunnen kiezen voor digitale zorg, zodat ze niet meer voor elk onderzoek of gesprek naar een zorgverlener hoeven. Ook moet het recht op digitale zorg in de wet worden vastgelegd. Dat vinden Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.
‘Patiënten moeten kunnen kiezen voor digitale zorg’

Tijdens de coronacrisis is gebleken dat digitale zorg vaak een goed alternatief is voor een bezoek aan een zorgverlener. Dat moet behouden blijven, ook als corona voorbij is, stellen de directeuren van beide organisaties deze week in een opiniestuk in De Telegraaf.

Patiëntenfederatie Nederland schrijft op haar website, samen met Zorgverzekeraars Nederland, voorstander te zijn van het structureel toepassen van digitale zorg. Niet alleen maar “incidenteel beeldbellen of pilots zonder vervolg”, maar een optimale combinatie van zorg op afstand en op locatie van de zorgverlener.

Patiënten hoeven alleen naar de zorgverlener met een klacht of vraag waarbij een fysieke afspraak noodzakelijk is. Patiënten die géén online contact willen, of daar niet toe in staat zijn, kunnen ervoor kiezen gewoon naar de zorgverlener te blijven gaan.

Hybride huisartsenpraktijk

Patiëntenfederatie Nederland pleit voor hybride zorg in alle sectoren waar dit toegevoegde waarde heeft. Zo moet een hybride huisartsenpraktijk in de toekomst vanzelfsprekend zijn, waarbij er een digitale variant is voor alle zorg en dienstverlening. Alleen voor onderzoek en behandeling is een fysieke afspraak nodig. Ook moeten huisartsen standaard verschillende toegangsmogelijkheden hebben: online, telefonisch en fysiek.

Patiënten kunnen, in de visie van de patiëntenfederatie, in de nabije toekomst een aantal zaken thuis zelf bijhouden, zoals metingen, het invullen van vragenlijsten en keuzehulpen voor een behandeling. Via hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen patiënten zelf medische gegevens inzien.

Manier van werken

Invoering van zorg op afstand gaat niet vanzelf, benadrukt de federatie, want voor structurele invoering moet er nog veel gebeuren. Zoals veranderingen in organisaties en processen, een passende ICT-infrastructuur en de juiste financiering.

Ook moeten zorgverleners zich een andere manier van werken eigen maken, misschien wel het meest belangrijk, aldus Patiëntenfederatie Nederland.

Document acties

Back to top