Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Helft ziekenhuizen kan planbare zorg niet leveren

PW18 - 30-04-2021
Door de coronapandemie kan nog maar 49% van de ziekenhuizen de kritieke planbare zorg volledig volgens planning leveren. Ook de druk op de intensive care (ic) is onverminderd hoog. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Helft ziekenhuizen kan planbare zorg niet leveren

Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Dit betekent dat deze uitgestelde kritieke zorg binnen een paar weken moet worden ingehaald. Ziekenhuizen kunnen de acute en semi-acute zorg nog altijd wel leveren.

Volgens de zorgautoriteit is het geschatte aantal gemiste verwijzingen sinds maart 2020 opgelopen tot 1,4 miljoen. Dit heeft geleid tot 1,1 miljoen minder polikliniekbezoeken (5,6%) en 230.000 minder operaties (16%).

Het aantal polikliniekbezoeken en operaties was in maart lager dan de verwachting. Alleen bij cardiologie, dermatologie en oogheelkunde waren de operaties conform de cijfers van voorgaande jaren. Het aantal COVID-19-patiënten is, volgens de NZa, duidelijk weer toegenomen in maart.

Document acties

gearchiveerd onder: planbare zorg, Coronapandemie, Ziekenhuizen
Back to top