Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: inzet voormalig zorgpersoneel tijdelijk toegestaan

PW10 - 05-03-2021
Door drukte en uitval van personeel door besmetting en quarantaine krijgen zorgaanbieders tijdelijk de ruimte de zorg anders te organiseren. Bijvoorbeeld door de inzet van studenten geneeskunde of voormalige zorgverleners. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
IGJ: inzet voormalig zorgpersoneel tijdelijk toegestaan

Zorgaanbieders krijgen van de inspectie alleen meer ruimte als dat nodig is om de kwaliteit en de continuïteit van de zorg te waarborgen, in bijvoorbeeld ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, verpleeghuizen en thuiszorg. Te denken valt aan de inzet van: studenten geneeskunde, leerling-verpleegkundigen en voormalige zorgverleners, BIG-geregistreerd of niet meer.

Als voorwaarde stelt de IGJ dat het door de noodsituatie niet mogelijk is de zorg op te dragen aan zorgverleners die aan alle bevoegd- en bekwaamheidseisen voldoen. Het ondersteunend personeel moet wel beschikken over voldoende recente kennis en vaardigheden.

Verder eist de inspectie dat zorgaanbieders duidelijke afspraken maken over de voorwaarden waaronder zij het personeel inzetten en over toezicht, supervisie en tussenkomst van bevoegde zorgverleners.

Het is niet nodig de IGJ vooraf te informeren of om toestemming te vragen voor de ondersteunende inzet.

 

Document acties

gearchiveerd onder: IGJ, oud-zorgverleners, uitval
Back to top