Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Huisartsen schrijven weer vaker antibiotica voor

24-03-2022
Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen schrijven huisartsen weer meer antibiotica voor dan tijdens de pandemie, toen het aantal antibioticarecepten sterk daalde. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, Instituut Verantwoord Medicijngebruik, Rijksuniversiteit Groningen en Maastricht Universiteit.
Huisartsen schrijven weer vaker antibiotica voor

Uit eerder onderzoek bleek dat in het eerste jaar van de coronapandemie (2020) het aantal voorschriften voor antibiotica sterk daalde, maar na de versoepelingen in het voorjaar van 2021 schreven huisartsen op huisartsenposten direct weer evenveel antibiotica voor als voor de pandemie.

Ook in de huisartsenpraktijken werden weer meer antibiotica voorgeschreven, maar daar bleef het niveau nog onder dat van 2019, aldus de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in het tijdschrift Antibiotics.

De daling in het voorschrijven van antibiotica in de huisartsenpraktijk zette al meteen in bij de eerste lockdown, terwijl op de huisartsenpost dit pas gebeurde tijdens de tweede lockdown. Dit verschil in voorschrijven komt doordat de zorg voor luchtwegklachten in huisartsenpraktijken tijdens de eerste lockdown vaak werd geleverd op speciaal daarvoor ingerichte COVID-locaties. Deze aparte locatie konden niet worden meegenomen in de cijfers.

Een andere verklaring zou, volgens de onderzoekers, kunnen zijn dat infecties tijdens de eerste lockdown in de huisartsenpraktijk onbehandeld bleven. Deze konden vervolgens leiden tot ernstiger infecties, waarvoor acute behandeling op de huisartsenpost nodig was.

 

Document acties

Back to top