Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Productie grondstoffen moet terug naar Europa’

18-02-2019
Europa moet de handen ineenslaan en zelf weer grondstoffen voor geneesmiddelen gaan produceren. Dat stelt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
‘Productie grondstoffen moet terug naar Europa’

Aanleiding voor zijn uitspraak is de berichtgeving van het tv-programma Zembla over Nederlandse patiënten die tussen 2016 en 2017 chemotherapie hebben gekregen met vervuilde grondstoffen uit China.

Hierbij gaat het om methotrexaat en mitomycine. Eerder dit jaar werden geneesmiddelen met daarin de werkzame stoffen valsartan en irbesartan teruggeroepen vanwege verontreinigingen.

Volgens Coolen van Brakel is Europa voor de medicijnvoorziening te afhankelijk geworden van een te klein aantal grondstoffenleveranciers in China, India en Mexico. Het zou goed zijn om meer grondstoffen in Europa te gaan produceren, dat beperkt het risico van een te klein aantal leveranciers en verbetert de controle en regie op veiligheid.

Produceren in Europa is weliswaar duurder, maar op die manier is het volgens Coolen van Brakel wel mogelijk tegelijk ook één van de oorzaken van de stijgende geneesmiddelentekorten aan te pakken.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Geneesmiddelentekorten, Productie

Reacties

18-02-2019 17:46
K.G.J. Schneider zegt:

Het is nog maar deels de vraag of dit oplossing is. Nog even afgezien van de twijfelachtige haalbaarheid. De prijzen zullen zoals dhr Coolen aangeeft stijgen. Daar gaat Nederland nimmer aan meebetalen gegeven het zorgverzekeraarsbeleid en de attitude van de Nederlander. En als je niet betaalt word je ook niet beleverd, ook al is het wel beschikbaar. Het is makkelijk roepen: verplaatsen. Dat kun je misschien met een beperkt aantal grondstoffen doen maar er zijn meer dan 800 tekorten. Een van de grootste generieke leveranciers in NL heeft per 18 februari meer dan 100 producten gekenmerkt als niet leverbaar. .....

Back to top