Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

BENU-apothekers staken opnieuw voor beter salaris

13-04-2023
Voor de derde keer in korte tijd gaan BENU-apothekers verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) de deuren van de apotheek sluiten. Volgens de apothekers, die deze week actie voeren, wil de groepsdirectie van Brocacef Groep niet meer praten met de vakbond over betere arbeidsvoorwaarden. “Dreigen met loonkorting is ongekend.”
BENU-apothekers staken opnieuw voor beter salaris

Na ruim drie jaar praten lag er eindelijk een onderhandelingsakkoord voor een cao voor BENU-apothekers in loondienst, waarin ook de belangen van het apotheekbedrijf goed waren meegenomen. Zonder enige vorm van communicatie of nadere toelichting is dit van tafel geveegd door de directie, zegt apotheker Theo Hans van der Iest, clustermanager bij BENU en secretaris van de vakbond. “We vertegenwoordigen 280 apothekers die in loondienst zijn bij BENU. Dan kun je niet zeggen ‘daar praten we niet meer mee’.”

Net als tijdens de actie in februari werken de VVBA-apothekers in estafette met hun apotheekteam achter gesloten deuren, een dag, enkele dagen of dagdelen. De staking is 11 april gestart en eindigt morgen eind van de dag. Daarbij zal de dienstverlening zoveel mogelijk doorgaan en voor spoedzorg blijven de apotheken open. Het is niet precies bekend hoeveel apotheken meedoen met de actie.

Loonkorting

Volgens de VVBA heeft de directie van Brocacef Groep, het moederbedrijf van apotheekketen BENU, voorafgaand aan deze actie aan alle BENU-apothekers laten weten loonkorting te willen doorvoeren. “Zo ver is het nog niet, maar dat is een ongekend dreigement”, stelt Van der Iest, die betreurt dat de relatie tussen vakbond en werkgever verder is verhard. “Het lijkt erop dat de directie zich aan het ingraven is, terwijl wij verwachten dat een CEO de leiding pakt. Maar helaas gebeurt dat niet.”

De apothekers die lid zijn van de VVBA vragen naar eigen zeggen niet meer dan erkenning van de grote verantwoordelijkheid die ze dragen voor hun patiënten. Het is volgens hen onverteerbaar dat ze weinig zeggenschap hebben over hun taak als zorgverlener. Ook voelen ze zich onvoldoende gewaardeerd door de directie, die apotheekpersoneel vooral zou zien als kostenpost.

Salarisstijging

BENU laat in een reactie weten het spijtig te vinden dat er op dit moment geen voortgang is in de contacten met de VVBA. Volgens de apotheekketen liggen de eisen van de vakbond te ver af van wat mogelijk is binnen een verantwoorde bedrijfsvoering. “We hebben de VVBA aangeboden de cao Brocacef te volgen waarover begin deze maand een akkoord is bereikt met de vakbonden. Deze nieuwe cao biedt een salarisstijging van 7% in twee jaar. Het grootste deel van onze apothekers volgt deze indexering overigens al, inclusief leden van de VVBA”, aldus de BENU-woordvoerder.

Verder benadrukt BENU dat het in ieders belang is, "niet in de laatste plaats van onze patiënten", dat de apotheken gewoon open zijn. “We roepen de VVBA-bestuurders dan ook op om ondanks meningsverschillen over de hoogte van hun salaris, hun verantwoordelijkheid te blijven nemen.”

 

Document acties

Back to top