Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mannelijke huisartsen zijn soms autoritair

PW09 - 19-02-2018
Vrouwelijke huisartsen kunnen zich goed inleven in de patiënt, mannelijke huisartsen zijn soms autoritair. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en het blad Libelle onder zevenduizend mannen en vrouwen.
Mannelijke huisartsen zijn soms autoritair

Volgens de respondenten die een vragenlijst hebben ingevuld zijn er geen opvallende verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke huisartsen als het gaat om kennis, doorverwijzen en daadkracht.

Maar ze denken wel dat er verschil is als het gaat om zaken als luisteren naar de patiënt, inleven in zijn situatie en een persoonlijke benadering. Ongeveer een kwart van de ondervraagden denkt dat vrouwen dat beter doen.

Mannelijke huisartsen zijn volgens de respondenten autoritair en ze zijn snel met het voorschrijven van geneesmiddelen.

De Patiëntenfederatie en Libelle hebben het onderzoek uitgezet onder het zorgpanel en de lezers van Libelle. Uit de antwoorden blijkt dat 86% van de invullers nooit een voorkeur heeft uitgesproken voor een man of een vrouw. Als ze die wel hebben, gaat die in 22% van de gevallen uit naar een vrouw en in 9% van de gevallen naar een man.

Verder blijkt dat 38% van de deelnemers niet weet dat ze vrij zijn om zelf een vrouwelijke of mannelijke huisarts te kiezen. 12% geeft aan te willen wisselen van huisarts; van hen zegt ruim een derde dat ze wel willen wisselen, maar dat het niet kan.

Document acties

gearchiveerd onder: Attitude, Sekse, Artsen, huisartsen
Back to top