Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bart van den Bemt benoemd tot hoogleraar

PW18 - 22-04-2020
Bart van den Bemt is met ingang van 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar personalized pharmaceutical care aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij wil op een wetenschappelijke, persoonsgerichte en innovatieve manier het geneesmiddelengebruik door patiënten effectiever en veiliger maken.
Bart van den Bemt benoemd tot hoogleraar

“Heel veel geld wordt gestopt in het maken van kwalitatief hoogwaardige, in trials goed onderzochte geneesmiddelen, maar zodra ze de apotheek verlaten gebeuren er allemaal dingen waardoor ze minder goed werken dan wel onveilig zijn", zegt Van den Bemt. ”De kern van mijn leerstoel is het gebruik van geneesmiddelen drastisch te verbeteren."  

Van den Bemt, apotheker, klinisch farmacoloog en senior onderzoeker aan het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek, wijst erop dat de helft van de mensen therapieontrouw is, 15.000 ziekenhuisopnames per jaar worden veroorzaakt door geneesmiddelen, waarvan de helft vermijdbaar is, 90% van de mensen gekoelde geneesmiddelen verkeerd bewaart, dat meer dan 80% van de mensen zorgen heeft over geneesmiddelen en dat patiënten minsten één geneesmiddelgerelateerd probleem per middel hebben. “Kortom, nog genoeg te doen. Nog los van het feit dat geneesmiddelen kosten-effectiever gebruikt en minder vaak verspild kunnen worden.” 

Zijn leerstoel geeft een impuls aan het onderzoek naar goed geneesmiddelengebruik, zegt Van den Bemt. “Ik wil therapietrouw(interventies) verder onderzoeken, verspilling van geneesmiddelen verminderen, zorgen dat patiënten geneesmiddelen veiliger gaan gebruiken en ook dat we als maatschappij geneesmiddelen doelmatiger gaan toepassen. Hierbij zal zorg op afstand (e-health) een belangrijke rol spelen.” De bijzondere leeropdracht is ingesteld in samenwerking met de Sint Maartenskliniek en omvat twee dagdelen per week.

Optimaliseren farmacotherapie 

Van den Bemt (Breda, 1972), studeerde Farmacie aan de Universiteit Utrecht en behaalde in 1996 zijn apothekersexamen. In 1998 werd hij geregistreerd als openbaar apotheker en elf jaar later promoveerde hij aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar de optimalisatie van farmacotherapie bij patiënten met Reumatoïde artritis. Van 2010-2014 werd hij opgeleid tot klinisch farmacoloog in het Radboudumc.

De kersverse hoogleraar is onder meer lid van de wetenschappelijke adviesraad van de KNMP, President van de  European Society Clinical Pharmacy (ESCP), voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Zaken en Onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA) en voorzitter van de Stichting Centrum voor Patiënt en Geneesmiddel.

Document acties

Back to top