Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico op misvormingen kind bij sonidegib

02-07-2021
Het huidkankergeneesmiddel sonidegib (Odomzo) kan leiden tot ernstige misvormingen bij een ongeboren kind en kan een miskraam veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wijst zorgverleners en patiënten daarom op het zwangerschapspreventieprogramma voor sonidegib.
Risico op misvormingen kind bij sonidegib

Uit onderzoek bij dieren is, volgens het CBG, bekend dat sonidegib kan leiden tot ernstige misvormingen of een miskraam kan veroorzaken. Het geneesmiddel is nieuw op de Nederlandse markt. Artsen schrijven sonidegib voor bij volwassen patiënten met een vorm van huidkanker – lokaal uitgebreid basaalcelcarcinoom – die geen operatie of bestraling kunnen krijgen.

In het zwangerschapspreventieprogramma voor sonidegib staan maatregelen waaraan voorschrijvers en patiënten zich moeten houden voor, tijdens en na behandeling met dit geneesmiddel.

Risico-informatie

Het bedrijf Sun Pharma heeft over deze risico-informatie een Direct Health Professional Communicatie (DHPC) gestuurd aan dermatologen, internisten gespecialiseerd in oncologie en ziekenhuisapothekers binnen gespecificeerde academische centra die sonidegib voorschrijven. Deze brief is gestuurd in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Document acties

Back to top