Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheker cel in voor drugshandel en verduistering

PW04 - 14-01-2020
Een 45-jarige apotheker uit Utrecht, die de spil was in een drugsorganisatie, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij verduisterde ook geneesmiddelen en probeerde een verzekeraar op te lichten.
Apotheker cel in voor drugshandel en verduistering

De apotheker was medeverantwoordelijk voor het opzetten van een hennepkwekerij in Spanje en het telen en verkopen van drugs tussen mei 2015 en februari 2016, oordeelt de Rechtbank Midden-Nederland, die hem ook een beroepsverbod oplegt voor de komende twee jaar en acht maanden. De drugs werden onder meer verkocht aan coffeeshops in Amsterdam.

Zes anderen die elk een eigen rol hadden in of bij de drugsorganisatie zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen, taakstraffen en geldboetes. Onder de medeverdachten zijn ook enkele familieleden van de man.

In het onderzoek naar de drugshandel heeft de politie afluisterapparatuur geplaatst in een auto van de verdachte. Uit die gesprekken bleek dat de apotheker zich ook schuldig heeft gemaakt aan de verduistering van medicijnen en de illegale verkoop daarvan. Ook probeerde hij een verzekeraar op te lichten door een valste aangifte te doen van een inbraak.

Na een inval op 9 februari 2016 in een Utrechts pand heeft de politie de hoofdverdachte en enkele medeverdachten vastgezet. Omdat er bijna vier jaar na deze aanhouding pas een uitspraak komt, is de redelijke termijn van het strafproces ruim overschreden. Oorzaak hiervan is onder meer het uitvoerige onderzoek dat nodig was in deze zaak. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met deze overschrijding.

 

Document acties

Back to top