Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ActiZ: geef zorgverleners voorrang bij coronatesten

29-07-2020
Mensen die werkzaam zijn in vitale beroepen, onder wie zorgmedewerkers, moeten voorrang krijgen bij testen op het coronavirus en het ontvangen van de uitslag. Daarvoor pleiten branchevereniging ActiZ, vakbond NU ’91 en beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN). ActiZ pleit daarnaast voor een breder testbeleid en meer transparantie over regionale cijfers
ActiZ: geef zorgverleners voorrang bij coronatesten

ActiZ, de branchevereniging van zo’n  400 zorgorganisaties heeft daarnaast alle GGD’s nadrukkelijk opgeroepen informatie over regionale verspreiding zo snel en eenduidig als mogelijk te delen met de zorgorganisaties in hun regio. Instanties kunnen op die informatie hun beleid afstemmen. “Nu er een toename is van het aantal besmettingen, is het voor zorgorganisaties des te belangrijker de regionale situatie en cijfers te kennen”, stelt ActiZ.

Als wachttijden voor de GGD-teststraten te lang oplopen, betekent dit volgens de vereniging dat zorgmedewerkers langer in onzekerheid verkeren of zij het virus onder de leden hebben. ActiZ: “Tot er een uitslag is mogen ze niet werken, wat een hogere werkdruk voor collega’s betekent.” De branchevereniging vindt verder dat zorgmedewerkers die geen klachten hebben, maar wel in contact zijn geweest met iemand die COVID-19 heeft, zich ook moeten kunnen laten testen. Nu kan dat nog niet. “Ruimer testen kan helpen de verspreiding van het virus te beperken”, aldus ActiZ.

Document acties

Back to top