Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fostamatinib biedt mogelijk uitkomst voor ic-patiënt

12-05-2021
Ernstig zieke COVID-19-patiënten produceren extreem veel en afwijkende antistoffen tegen het coronavirus. Het geneesmiddel fostamatinib verhindert dat de afweercellen in de longen reageren op de afwijkende antistoffen, maar nog wel op het virus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.
Fostamatinib biedt mogelijk uitkomst voor ic-patiënt

Om de ernstige gevolgen van een corona-infectie tegen te gaan, zijn niet zozeer antivirale medicijnen nodig, maar middelen die de afweerreactie onderdrukken, schrijven de onderzoekers van het UMC in Science Translational Medicine.

Zwaar zieke COVID-19-patiënten krijgen op dit moment onder andere dexamethason en tocilizumab, maar deze medicijnen hebben als groot nadeel dat ze het hele immuunsysteem platleggen, en dat is niet wenselijk. Een goede afweerreactie is nog steeds belangrijk.

Tijdens de selectie van geneesmiddelen hebben de onderzoekers ontdekt dat fostamatinib verhindert dat de afweercellen in de longen reageren op de afwijkende stoffen, maar nog wel op het virus. Deze specifieke eigenschap maakt dit medicijn, volgens de onderzoekers, een veelbelovende kandidaat voor COVID-19-patiënten op de intensive care (ic).

Vervolgonderzoek

Het onderzoek naar de behandeling met fostamatinib staat nog aan het begin, maar uit de resultaten van een eerste onderzoek onder 59 patiënten blijkt dat in de groep van 30 die het middel kregen, minder patiënten overleden. Ook waren de bijwerkingen minder en herstelden patiënten sneller dan de 29 die een placebo kregen.

Document acties

Back to top