Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Geen bewijs voor effectiviteit pijnstillers bij lagerugpijn’

09-05-2022
Pijnstillers werken vrijwel nooit bij lagerugpijn en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans leveren zelden iets op. Dat stellen onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, die huisartsen oproepen twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven bij lagerugpijn.
‘Geen bewijs voor effectiviteit pijnstillers bij lagerugpijn’

 

Ondanks dat richtlijnen voor huisartsen pijnstillers afraden als eerste keus, krijgen veel patiënten een pijnstiller voorgeschreven, concluderen de onderzoekers, die een overzicht van de bschikbare onderzoeken naar lagerugpijn hebben gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Bij ouderen met lagerugpijn kreeg zelfs 72% pijnmedicatie voorgeschreven, bleek uit eerder onderzoek van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Een deel van die groep kreeg een opioïde, een zware pijnstiller die erg verslavend is en kan leiden tot ziekenhuisopname, maar ook paracetamol, ibuprofen, naproxen of diclofenac kunnen verslavend zijn en hebben bijwerkingen, aldus de onderzoekers.

Huisartsen moeten focussen op voorlichting en patiënten vertellen dat lagerugpijn in de meeste gevallen vanzelf overgaat. Volgens de onderzoekers zijn fietsen, wandelen en zwemmen goede activiteiten die geen kwaad kunnen en de pijn zelfs kunnen verminderen.

 

 

 

Document acties

Back to top