Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

LUMC zet antipsychoticum penfluridol in tegen blaaskanker

PW10 - 03-03-2022
Het geneesmiddel penfluridol tegen schizofrenie krijgt een nieuwe toepassing: de behandeling van blaaskanker. Een groep onderzoekers op de afdeling urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat het product op een duurzame manier op de markt brengen.
LUMC zet antipsychoticum penfluridol in tegen blaaskanker

Recent is aangetoond dat penfluridol de groei en uitzaaiing van verschillende tumoren remt, waaronder borst-, alvleesklier- en hersentumoren, meldt het LUMC. Het geneesmiddel wordt sinds de jaren zeventig voorgeschreven bij chronische schizofrenie, acute psychose en het syndroom van Gilles de la Tourette.

De urologie-onderzoekers van het LUMC zijn hun onderzoek enkele jaren geleden gestart toen ze een publicatie zagen waarin stond dat het totale risico op blaaskanker aanzienlijk was gedaald bij schizofreniepatiënten die antipsychotica gebruikten. Vervolgens zijn ze gaan experimenteren met gekweekte menselijke blaaskankercellen.

In samenwerking met de afdeling Klinische Farmacie & Toxicologie en het Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum (NFKC) – een initiatief van LUMC, Bio Science Park en TNO – zullen de onderzoekers een registratiedossier opstellen. Later zal de productie van penfluridol voor blaaskanker hoogstwaarschijnlijk worden uitbesteed. Hiervoor is een licentieovereenkomst met een groter farmaceutisch bedrijf noodzakelijk.

Volgens het LUMC streven de onderzoekers ernaar de behandeling tegen een aanvaardbare prijs op de markt te brengen. Hun doel is ook om de inkomsten uit penfluridol te herinvesteren in verder academisch farmaceutisch onderzoek en kankeronderzoek.

Document acties

gearchiveerd onder: LUMC, Kanker, blaas, Penfluridol
Back to top