Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Winterslaapmedicijn’ beschermt mogelijk tegen sepsis

PW18 - 24-04-2023
Met een nieuw geneesmiddel dat de mechanismen nabootst van winterslaap hebben onderzoekers muizen met sepsis weten te beschermen tegen orgaanfalen. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
‘Winterslaapmedicijn’ beschermt mogelijk tegen sepsis

Sommige dieren, zoals hamsters, egels en beren, zijn in staat hun stofwisseling, lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag tijdens de winsterslaap te verlagen, waarbij ze beschermd zijn tegen orgaanfalen. Dit komt omdat zij mechanismen hebben die zorgen dat de mitochondriën blijven functioneren tijdens extreme omstandigheden.

Bij sepsis, een levensbedreigende ziekte die veel voorkomt op de spoedeisende hulp (SEH), is de functie van mithochondriën in mensen verstoord, wat leidt tot orgaanfalen.

Orgaanschade

Het nieuwe ‘winterslaapmedicijn’ dat onderzoekers hebben ontwikkeld in het UCMG is gebaseerd op moleculen die winterslapers gebruiken om orgaanschade te voorkomen. Een behandeling van cellen met dit geneesmiddel zorgt ervoor dat de mitochondriën hun functie behouden en voorkomt celdood tijdens extreme onderkoeling. De onderzoekers hebben dit onderzocht door de cellen in de koelkast te zetten.

In muizen met sepsis leidt de behandeling met het nieuwe medicijn tot remming van de ontsteking en biedt het bescherming tegen schade aan de nieren.

Veiligheid

Onderzoekers testen het nieuwe ‘winterslaapmedicijn’ inmiddels onder strikte voorwaarden en in een lage dosering op veiligheid bij deelnemers aan een studie. Over ongeveer een jaar verwachten de onderzoekers te kunnen zeggen of het nieuwe geneesmiddel inderdaad veilig blijkt te zijn.

Sepsis is een verstoorde afweerreactie op een infectie, waarbij een infectie een immuunreactie veroorzaakt die uiteindelijk kan leiden tot orgaanfalen en overlijden. Overlijden aan sepsis is het gevolg van multi-orgaanfalen. Er is op dit moment geen behandeling die orgaanfalen door sepsis kan voorkomen of genezen.

Document acties

Back to top