Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheekbereiding lutetium-dotataat tegen kostprijs vergoed

01-04-2021
Het dure lutetium-dotataat, een geneesmiddel tegen de zeldzame neuro-endocriene tumoren, is nu als apotheekbereiding tegen kostprijs door ziekenhuizen te declareren bij de zorgverzekeraars. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Apotheekbereiding lutetium-dotataat tegen kostprijs vergoed

Het geneesmiddel lutetium-dotataat, dat zo’n vijftien jaar geleden is ontwikkeld door wetenschappers van het ErasmusMc in Rotterdam, bereiden ziekenhuisapothekers zelf. Omdat er geen bekostiging voor was, konden zorgverzekeraars het niet vergoeden.

Samen met enkele specialistische centra heeft ZN de apotheekbereiding van lutetium-dotataat aangemeld voor een vergoeding tegen kostprijs. Zij hebben laten zien hoe zij een prijs hebben opgebouwd en op basis daarvan heeft de zorgautoriteit een tarief vastgesteld voor de apotheekbereiding, aldus de koepel van zorgverzekeraars.

De NZa heeft het vanaf 1 januari 2021 mogelijk gemaakt dure apotheekbereidingen aan te melden voor een directe bekostiging via een add-on-prestatie. Hiermee wordt de bekostiging van deze apotheekbereidingen gelijk getrokken met de bekostiging van dure geregistreerde geneesmiddelen.

Document acties

Back to top