Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder frequente ijzersuppletie mogelijk

PW6 - 01-02-2021
Twee keer per week doseren van ferrofumaraat is voldoende om de ijzerconcentratie bij ijzergebreksanemie op peil te krijgen. Dit raadt huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene NHG-Standaard Anemie.
Minder frequente ijzersuppletie mogelijk

Dagelijks toedienen bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar is hiermee niet meer nodig. Bij kinderen onder 12 jaar wordt eenmaaldaags doseren geadviseerd in plaats van driemaaldaags.

Het advies volgt na nieuwe inzichten in het ijzermetabolisme. Gebleken is dat minder frequent doseren gunstiger is, gebaseerd op de werking van het eiwit hepcidine. De hepcidine-afgifte stijgt na ijzersuppletie en dit remt de ijzeropname in de darm gedurende 24 uur. Ongeveer 48 uur na de toediening zijn de hepcidine-waarden genormaliseerd.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat intermitterende ijzersuppletie bij vrouwen vanaf 12 jaar even effectief is als dagelijks suppleren. Dit heeft geen negatief effect op de therapietrouw en zorgt voor minder bijwerkingen. De verwachting is dat ditzelfde effect wordt bereikt bij mannen en ouderen.

Voor het advies bij kinderen onder de 12 jaar sluit het NHG zich aan op het advies van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Daarnaast is de ervaring bij jongere kinderen dat dagelijkse toediening een betere therapietrouw geeft dan intermitterend gebruik.

Voor meer informatie over de NHG-Standaard Anemie, zie richtlijnen.nhg.org/standaarden/anemie.

Document acties

Back to top