Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijna 40.000 deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie

PW26 - 24-06-2022
Bijna 40.000 mensen hebben in de periode 2019 tot en met 2021 meegedaan aan de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI), een zorgprogramma voor begeleiding en advies over gezonde voeding en gezond bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Bijna 40.000 deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie

Een GLI is zorg die is gericht op het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl en het tegengaan van overgewicht, obesitas en hart- en vaatziekten. Sinds 2019 werken volwassenen hiermee aan hun leefstijl en duurzame gedragsverandering, en onder voorwaarden wordt de GLI vergoed vanuit de basisverzekering. Om mee te doen is een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Uit het GLI-register, dat behandelaren sinds vorig jaar bijhouden, blijkt dat deelnemers gemiddeld een hoge body mass index (BMI) hebben van 36 bij de start van het programma. Een op de vijf deelnemers heeft bij de start zelfs een BMI van ten minste 40. Dit betekent dat veel deelnemers ook in aanmerking komen voor een behandeling voor obesitas, zoals een intensieve GLI, medicatie of een maagverkleining. Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar om vast te stellen of de BMI verlaagt na het volgen van een GLI.

Op dit moment zijn er vier erkende GLI-programma’s die in aanmerking komen voor vergoeding: Cool, Beweegkuur, SLIMMER en Samen Sportief in Beweging (SSIB).

Het RIVM volgt sinds 2019 de ontwikkelingen van de GLI in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Document acties

Back to top