Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Levering vijftig kritische medicijnen onzeker bij no deal-Brexit

PW07 - 07-02-2019
Bij een no deal-Brexit kunnen problemen ontstaan met de beschikbaarheid van ongeveer vijftig kritische geneesmiddelen waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.
Levering vijftig kritische medicijnen onzeker bij no deal-Brexit

De vijftig geneesmiddelen zijn kritisch omdat ze worden gebruikt voor de behandeling van een levensbedreigende aandoening of voor kwetsbare patiënten, én waarvoor er geen of onvoldoende alternatieven beschikbaar zijn op de Nederlandse markt.

Bruins benadrukt in zijn brief dat de lijst een momentopname is: het aantal producten kan de komende tijd nog iets groter of kleiner worden. Fabrikanten kunnen bijvoorbeeld hun vergunning op tijd in orde brengen of er komt nieuwe informatie over de beschikbaarheid van alternatieven.

Verder benadrukt de minister dat het feit dat een geneesmiddel op de lijst staat vermeld niet betekent dat er daadwerkelijk een tekort zal ontstaan.

De lijst wordt niet openbaar gemaakt omdat dit tot gevolg kan hebben dat bedrijven en instellingen deze geneesmiddelen gaan hamsteren. Ook kan publicatie zorgen voor bezorgdheid bij patiënten die afhankelijk zijn van één van de vijftig medicijnen.

De KNMP meldt ook geen beschikking te hebben over een definitieve lijst met kritische geneesmiddelen. Ook het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat een vergelijkbare analyse heeft uitgevoerd voor alle geneesmiddelen die afhankelijk zijn van het Verenigd Koninkrijk, publiceert geen overzicht.

Document acties

Back to top