Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gebruik ivermectine alleen veilig binnen klinische studies

PW13 - 22-03-2021
Ivermectine is vanwege mogelijke toxiciteit alleen in klinische studies te gebruiken bij de behandeling van COVID-19. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) op basis van beschikbare data die het gebruik van dit geneesmiddel niet ondersteunen.
Gebruik ivermectine alleen veilig binnen klinische studies

Aanleiding voor het EMA-advies zijn recente publicaties en berichten in de media over het gebruik van ivermectine bij de behandeling van patiënten met COVID-19.

Uit de door het agentschap bestudeerde studies blijkt dat ivermectine het vermenigvuldigen van het SARS-Cov-2-virus kan blokkeren, maar pas bij veel hogere concentraties dan de momenteel bij mensen toegestane dosering voor parasitaire infecties.

Klinisch onderzoek liet wisselende resultaten zien: sommige studies toonden geen voordelen aan en andere wezen op een mogelijk voordeel. De meeste studies kenden echter beperkingen zoals bijvoorbeeld dat de ernst van de ziekte van de deelnemers niet goed gerapporteerd was, dat er wisselende doseringsschema’s werden gebruikt of dat er andere medicatie tegelijkertijd werd gebruikt.

Toxiciteit

Ivermectine wordt bij de goedgekeurde doseringen voor andere indicaties meestal goed verdragen, maar de bijwerkingen kunnen toenemen bij de veel hogere concentraties die nodig zouden zijn om het effect op het coronavirus goed te onderzoeken. Omdat toxiciteit bij een hogere dosering dan is goedgekeurd niet is uit te sluiten, adviseert het EMA ivermectine niet buiten zorgvuldig opgezette klinische studies in te zetten tegen COVID-19.

Om conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit en veiligheid van ivermectine bij de behandeling van COVID-19 zijn meer gerandomiseerde studies nodig.

 

 

 

Document acties

Back to top