Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Anti-parasitair medicijn ontwaakt virus hiv-patiënt

20-03-2023
Het anti-parasitair geneesmiddel pyrimethamine ontwaakt bij patiënten met hiv het virus, dat zich verstopt in immuuncellen en daar in sluimerende staat aanwezig blijft. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Anti-parasitair medicijn ontwaakt virus hiv-patiënt

Om het virus compleet uit het lichaam te krijgen, moet het eerst wakker worden gemaakt. Op die manier kan het afweersysteem de cellen waarin hiv zich verschuilt herkennen en opruimen.

Onderzoekers van het Erasmuc MC concluderen dat pyrimethamine, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij de infectieziekte toxoplasmose, daar mogelijk een rol bij kan spelen. Door een behandeling met pyrimethamine ontwaakt het virus uit de sluimerende staat, maar het zorgt er niet voor dat het aantal lichaamscellen met slapend virus afneemt.

Volgens de wetenschappers, die hun studie hebben gepubliceerd in Science Advances, blijft het hiv-reservoir gelijk en mogelijk is er nog een andere interventie nodig om het reservoir ook daadwerkelijk kleiner te maken.

Vervolgstudies zullen moet aantonen waarmee pyrimethamine moet worden gecombineerd om het virus definitief uit het lichaam te verwijderen, maar de onderzoekers benadrukken dat de weg naar genezing van hiv nog lang is.

 

Document acties

Back to top