Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma

PW3 - 18-01-2022
Naast azelaïnezuur is nu ook tretinoïne (off-label) eerste keus bij de medicamenteuze behandeling van de huidaandoening melasma. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn.
Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma

Azelaïnezuur- en tretinoïnecrème zijn te overwegen bij een sterke wens van de patiënt, ernstige hinder en onvoldoende effect van niet-medicamenteuze interventies, zoals het vermijden van zon en regelmatig aanbrengen van een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (≥50). Tretinoïnecrème werd in de vorige versie van de richtlijn niet aangeraden vanwege gebrek aan bewijs voor de effectiviteit. In de herziene NHG-Behandelrichtlijn Melasma worden azelaïnezuur- en tretinoïnecrème aangemerkt als gelijkwaardig, al is bewijs voor de effectiviteit volgens de huisartsenorganisatie mager en het effect beperkt en vaak tijdelijk.

Patiënten kunnen starten met azelaïnezuurcrème 20% (een- tot tweemaal daags) of tretinoïnecrème 0,05% (eenmaal daags). Bij een gevoelige of donkere huid dient de patiënt tretinoïnecrème om de dag te gebruiken of de lagere sterkte van 0,02%. Bij aanhoudende huidirritatie en hypo- of hyperpigmentatie moet men de behandeling direct staken. De huisarts beoordeelt acht tot twaalf weken na start van de behandeling het effect. De maximale gebruiksduur is zes maanden.

Tweede lijn

Toepassing van oraal tranexaminezuur, hydrochinon- en triplecrème kan volgens het NHG worden overwogen in de tweede lijn. Triplecrème bevat hydrochinon en tretinoïne en wordt aangevuld met cutaan hydrocortison of triamcinolonacetonide.

Melasma is een chronische huidaandoening die voornamelijk voorkomt bij mensen met een donkerder huidtype. Er is sprake van hyperpigmentatie van de huid en dit is vooral te zien op het voorhoofd, de wangen, rond de ogen en op de bovenlip.

Document acties

gearchiveerd onder: NHG, melasma, Azelaïnezuur, tretinoïne
Back to top