Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ziekenhuizen willen compensatie voor verliezen door corona

PW21 - 14-05-2020
Door de coronacrisis is de omzet van algemene ziekenhuizen de afgelopen maanden met gemiddeld 47% afgenomen, blijkt uit ledenonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Volgens de NVZ moeten ziekenhuizen hiervoor volledige compensatie krijgen.
 Ziekenhuizen willen compensatie voor verliezen door corona

Ziekenhuizen genereren door het afschalen van reguliere zorg maandelijks ongeveer € 700 miljoen minder inkomsten. Voor de maanden maart, april en mei gaat het, volgens de NVZ, om een totaalbedrag van ongeveer € 2,1 miljard.

Bovenop deze derving aan reguliere inkomsten komen de extra kosten als gevolg van de coronacrisis: voor de afgelopen maanden een bedrag van € 0,5 tot 2 miljoen per maand, per ziekenhuis.

Ook moeten ziekenhuizen investeren in de langdurige fysieke scheiding van corona- en niet-coronazorg en in het verder corona-proof maken van de zorg. Daarbij gaat het om uitbreiding van ic-bedden en bijbehorend personeel en het aanleggen van ijzeren voorraden van persoonlijke beschermingsmiddelen en geneesmiddelen. De totale verwachte kosten in verband met de pandemie kunnen de komende jaren oplopen tot rond € 3 miljard.

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de NVZ volledige compensatie voor de omzet die ziekenhuizen mislopen en de extra corona-investeringen. Volgens de vereniging kunnen ziekenhuizen zonder een financiële injectie het hoofd niet boven water houden of worden zij gedwongen “desastreuze bezuinigingen” door te voeren.

Document acties

gearchiveerd onder: compensatie corona, Ziekenhuizen
Back to top