Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: 181 meldingen bijwerkingen melatonine

PW09 - 21-02-2020
Door het gebruik van melatonine zijn 181 klachten over bijwerkingen gemeld bij het Bijwerkingencentrum Lareb. De bijwerkingen komen voor bij het geregistreerd geneesmiddel, apotheekbereidingen en bij het warenproduct.
Lareb: 181 meldingen bijwerkingen melatonine

De meeste klachten zijn bekende bijwerkingen, zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en hartkloppingen. Deze bijwerkingen staan niet in alle bijsluiters vermeld. Bij de meeste producten die als warenproduct te koop zijn, is informatie over bijwerkingen niet compleet of ontbreekt, meldt Lareb.

De meldingen over melatonineproducten gaan over verschillende sterktes: van 0,1 mg tot 25 mg per dosis. Het vaakst waren dit producten van 5 mg (50 meldingen), 1 mg (34 meldingen) en 3 mg (27 meldingen). In 29 meldingen was de sterkte onbekend. Bijwerkingen werden bij alle sterktes van melatonine gemeld.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beschouwt producten met een dagdosering lager dan 0,3 mg melatonine in principe niet als geneesmiddel. Vanaf een dagdosering van 0,3 mg, wanneer het product ook voldoet aan een aantal andere criteria, die door de rechter zijn vastgesteld, kan het als geneesmiddel aangemerkt worden.

 

Document acties

gearchiveerd onder: melatonine, bijwerkingen
Back to top