Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lage dosis prednisolon verlicht klachten reumapatiënt

PW23 - 02-06-2022
Patiënten met reumatoïde artritis kunnen dagelijks een lage dosis prednisolon nemen in aanvulling op de standaardmedicatie. Prednisolon vermindert significant de ziekteactiviteit en de bijwerkingen vallen mee. Dat blijkt uit een tweejarige studie van het Amsterdam UMC.
Lage dosis prednisolon verlicht klachten reumapatiënt

Volgens de onderzoekers werd jarenlang gedacht dat patiënten prednisolon niet te lang mogen gebruiken, maar uit dit onderzoek blijkt nu dat in een lage dosis de voordelen opwegen tegen de nadelen.

In de gerandomiseerde dubbelblinde studie kregen 451 reumapatiënten naast de standaardbehandeling of twee jaar lang een dagelijkse dosis van 5 mg prednisolon of een placebo. Patiënten met prednisolon hadden minder pijn en gewrichtsschade, minder pijnlijke en gezwollen gewrichten, ze waren niet zo vermoeid en ze functioneerden fysiek beter, concluderen de onderzoekers, die hun Europese GLORIA-studie hebben gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases.

Deelnemers in de prednisolongroep hadden wel vaker last van hoofdzakelijk milde negatieve effecten (60%) dan patiënten in de placebogroep (49%): vooral infecties kwamen vaker voor. Botbreuken waren zeldzaam en kwamen iets meer voor in de prednisolongroep, net zoals verschillende soorten huidklachten.

Richtlijnen herzien

De resultaten van deze studie geven, volgens de onderzoekers, aanleiding om de bestaande richtlijnen voor de behandeling van reumatoïde artritis te herzien. Het advies is nu alleen kortdurend prednisolon voor te schrijven, vanwege vermeende bijwerkingen op de lange termijn. Deze GLORIA-studie toont aan dat het veilig en effectief is prednisolon in lage dosering voor een langere termijn voor te schrijven.

 

Document acties

gearchiveerd onder: prednisolon, reuma
Back to top