Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ en EMA waarschuwen voor fraudeurs

PW14 - 25-03-2020
Fabrikanten en leveranciers die reclame maken voor niet-geregistreerde medicijnen met de claim dat ze helpen tegen het coronavirus kunnen hoge boetes verwachten, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) roept consumenten op alert te zijn op fraudeurs die nepgeneesmiddelen aanbieden via internet.
IGJ en EMA waarschuwen voor fraudeurs

Tijdens een controle begin maart onderschepte de douane, in samenwerking met de IGJ, meer dan 8000 eenheden (nep)medicijnen. Het ging daarbij vooral om antivirale middelen die gebruikt worden voor malariapatiënten. Ook zijn tijdens controles beduidend meer dan voorgaande jaren middelen aangetroffen tegen verkoudheid, zoals paracetamol, en antibiotica.

De IGJ benadrukt dat het verboden is reclame te maken voor niet-geregistreerde medicijnen met een claim  over de werking tegen een ziekte, virus of aandoening. “Maar fabrikanten en leveranciers zoeken vaak de mazen van de wet op”, aldus de inspectie. Eerder waarschuwde de IGJ al tegen niet-toegelaten zelftesten voor het coronavirus.

De inspectie steunt de EMA-oproep aan consumenten om via internet geen geneesmiddelen te kopen van handelaren die claimen dat hun product COVID-19 kan behandelen of voorkomen. Deze nepgeneesmiddelen kunnen helemaal geen of de verkeerde en gevaarlijke stoffen bevatten die helemaal niet thuishoren in medicijnen en tot ernstige gezondheidsklachten leiden, stelt het EMA.    

Document acties

Back to top