Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Betere leefstijl bij diabetes verkleint kans op depressie

PW7 - 09-02-2023
Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op depressie maar kunnen dat mogelijk beperken door gezonder te eten en hoge bloeddruk aan te pakken. Dit concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ en UMC Utrecht, die hiervoor gegevens analyseerden van bijna 78.000 patiënten.
Betere leefstijl bij diabetes verkleint kans op depressie

Uit eerder onderzoek blijkt dat patiënten met diabetes type 2 een verhoogde kans hebben op ernstige depressie op latere leeftijd. Dit risico is te beperken met een goede leefstijl en gerichte behandeling, stellen de wetenschappers van het Maastricht UMC+ en het UMC, die de resultaten van hun onderzoek hebben gepubliceerd in The Lancet Healthy Longevity.

Voor deze studie maakten ze gebruik van de gegevens van bijna 78.000 deelnemers van de biomedische database UK Biobank, van wie meer dan 9000 mensen diabetes type 2 hadden. Omdat deze gegevens zich uitstrekten over gemiddeld dertien jaar, was het mogelijk leefstijlfactoren en het ontstaan van depressie met elkaar in verband te brengen.

Het onderzoek werd herhaald met gegevens van de grootschalige Maastricht Studie, naar de oorzaken en gevolgen van onder meer diabetes type 2, waarbij dezelfde verbanden werden gevonden.

Gezond leven

De onderzoekers bekeken zeven factoren: bloedsuikerwaarde, bloeddruk, overgewicht en voedingspatroon, eiwit in de urine, fysieke activiteit en roken. Per factor werd bepaald of deze voldoet aan de (internationale) standaarden voor gezond zijn en gezond leven, en of de deelnemer deze onder controle heeft bijvoorbeeld met een gezond gewicht, gezonde voeding, voldoende beweging en niet roken.

De onderzoekers constateerden dat hoe meer factoren onder controle zijn, hoe kleiner de kans op ernstige depressie of depressieve klachten. 

Biomedische database

UK Biobank is een grootschalige biomedische database met geanonimiseerde genetische, leefstijl- en gezondheidsgegevens van een half miljoen Britten. De database bevat daarnaast bloedmonsters en hart- en hersenscans van de vrijwillige deelnemers. Onderzoekers uit de hele wereld die gezondheidsonderzoek doen in het publieke belang kunnen toestemming krijgen om deze gegevens te gebruiken.

Document acties

Back to top