Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rekenmodel voor opnieuw geregistreerde medicijnen

PW19en20 - 04-05-2021
Een realistische prijs berekenen voor geneesmiddelen die na jaren gebruik ineens opnieuw worden geregistreerd. Met dat doel hebben onderzoekers van Medicijn voor de Maatschappij (Amsterdam UMC) en Zorginstituut Nederland een rekenmodel ontwikkeld.
Rekenmodel voor opnieuw geregistreerde medicijnen

Het model is toegepast op het geneesmiddel mexiletine, dat al vele jaren wordt gebruikt voor hartziektes, maar onlangs door een fabrikant opnieuw is geregistreerd voor de toepassing bij een zeldzame spierziekte.

Volgens de onderzoekers mag het geneesmiddel tussen de € 452 en € 1996 per patiënt per jaar kosten, dat is 90% lager dan de nu gevraagde prijs van € 24.000 per jaar. In het model zijn drie scenario’s uitgewerkt: een minimum- en een maximumprijs gebaseerd op schattingen van alle kosten voor het op de markt brengen van een oud geneesmiddel, en een scenario waarbij mexiletine als een heel ‘nieuw’ middel wordt beschouwd.

Zelfs in het duurste geval zou de prijs nog vele malen lager uitvallen dan de gevraagde prijs door de fabrikant, concluderen de onderzoekers, die met hun model zorgverzekeraars, Zorginstituut Nederland en de minister inzicht willen geven in realistische kostprijzen van opnieuw geregistreerde medicijnen.

Apotheekbereiding

Mexiletine werd in de jaren zeventig voor ernstige hartritmestoornissen op de markt gebracht, vanaf de jaren tachtig werd het ook gebruikt voor de neurologische spierziekte niet-dystrofe myotonie. Tot 2018 is het medicijn nooit officieel geregistreerd voor deze spierziekte en is het off-label voorgeschreven. In 2018 registreerde een fabrikant mexiletine als weesgeneesmiddel onder de naam Namuscla en kreeg marktexclusiviteit voor tien jaar. Hierdoor stegen de kosten van € 249 per patiënt per jaar naar meer dan € 24.000 per patiënt per jaar.

Door deze hoge prijs heeft het Zorginstituut aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd Namuscla niet op te nemen in het basispakket, maar wel de apotheekbereidingen van mexiletine te vergoeden.

Strijden

Dit onderzoek is onderdeel van Medicijn voor Maatschappij, een kennisplatform voor duurzame en betaalbare beschikbaarheid van geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. Via dit platform strijden apothekers en artsen van Amsterdam UMC voor eerlijk geprijsde geneesmiddelen, door bijvoorbeeld zelf een geneesmiddel te maken of meer invloed uit te oefenen op de prijsvorming.

 

 

Document acties

Back to top