Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Prijs Trodelvy te hoog voor opname in basispakket

PW14 - 30-03-2023
Het geneesmiddel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker wordt niet opgenomen in het basispakket verzekerde zorg omdat de leverancier niet akkoord gaat met een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Volgens het Zorginstituut Nederland staat de prijs die de leverancier vraagt niet in verhouding tot de gezondheidswinst die het oplevert.
Prijs Trodelvy te hoog voor opname in basispakket

Om Trodelvy (sacituzumab govitecan) te kunnen laten opnemen in het basispakket moet de leverancier een korting geven van 75%. Die korting is nodig om op een kosteneffectieve prijs uit te komen.

Bij een lager kortingspercentage leidt de vergoeding van Trodelvy impliciet tot verdringing van zorg die meer kosteneffectief is, stelt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Ondoelmatige uitgaven aan een geneesmiddel betekent dat er minder geld beschikbaar is voor andere belangrijke onderdelen van de zorg. Dat is niet de kant die ik op wil.”

Mocht de leverancier alsnog een aanvaardbare prijsafspraak willen maken, dan is de minister bereid zijn besluit te heroverwegen.

Kosten

In Nederland zouden naar verwachting per jaar 139 patiënten worden behandeld met Trodelvy, dat gemiddeld € 68.707 kost per patiënt. Daarmee zouden de uitgaven aan dit geneesmiddel oplopen tot € 9,6 miljoen per jaar.

Trodelvy, dat eind 2021 in de sluis voor dure medicijnen is geplaatst, kan worden ingezet nadat patiënten minstens twee eerdere lijnen van behandeling met geneesmiddelen hebben gehad en deze geen effect meer hebben. Door een behandeling met dit medicijn leven patiënten gemiddeld nog 5,4 maanden langer.

 

 

 

 

Document acties

Back to top