Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Annette Bierman overleden (1944-2023)

13-02-2023
In haar geboorteplaats Rotterdam is 6 februari op 78-jarige leeftijd Annette Bierman overleden. Zij was haar hele leven van grote wetenschappelijke betekenis voor de geschiedenis van de farmacie.
Annette Bierman overleden (1944-2023)

Haar proefschrift uit 1988 Van artsenijmengkunde naar artsenijbereidkunde is haar bekendste werk en geldt nog altijd als standaardwerk voor de geschiedenis van de Nederlandse farmacie in de twintigste eeuw. Bierman schreef daarnaast de Farmaceutische Reisgids, de Biografische Index van apothekers (samen met Wittop Koning en  Van Lieburg), de catalogus van de Historische Bibliotheek, de historie van Rathkamp (een apotheekketen in Indië) en Van gildekast tot schoenendoos (met Van Ham). Ook leverde ze een bijdrage aan het monumentale werk van het Rijksmuseum, de Amsterdamse kast.
Bierman gold jarenlang als ‘motor’ van de Farmaceutisch Historische Dagen en was lange tijd lid van het bestuur van de Kring Geschiedenis voor de Pharmacie in de Benelux, waaronder een aantal jaren als voorzitter. Voor haar 21-jarig lidmaatschap van de Commissie geschiedenis van de farmacie – waarvan vijftien jaar als voorzitter – kreeg zij in 2012 de KNMP-erepenning.

Pronkstuk

In 2006 werkte Bierman mee aan de oprichting van het Nationaal Farmaceutisch Museum in Gouda, dat na vijf jaar de deuren moest sluiten en verder ging als virtueel museum. Het pronkstuk van de collectie was de Kralingse apotheek die mede door haar toedoen eigendom was geworden van de KNMP. Om alle spullen te kunnen opslaan kocht zij een loods in Urk (later overgenomen door de KNMP) die inmiddels is uitgegroeid tot een complex van vijf loodsen, allemaal onderling verbonden: het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland.

Stichting Farmaceutisch Erfgoed refereert op haar website bij de dood van Annette Bierman aan de tekst die zijzelf in 2002 in het Pharmaceutisch Weekblad schreef in een in memoriam over dr. Wittop Koning: “Voor ons blijft de herinnering aan een bijzonder mens, aan een enthousiast en bevlogen farmacie-historicus, altijd bereid om anderen van zijn kennis te laten profiteren. Moge hij rusten in vrede.” Voor Stichting Farmaceutisch Erfgoed geldt dit “mutatis mutandis ook voor Annette Bierman”.

 

 

Document acties

Back to top