Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Epidemiologen: mutaties kunnen vaccins ineffectief maken’

PW14 - 30-03-2021
Binnen een jaar zal het coronavirus zodanig muteren dat de meeste vaccins van de eerste generatie ineffectief zullen zijn. Daarvoor waarschuwt twee derde van 76 epidemiologen uit 28 landen in een enquête van de People’s Vaccine Alliance, een coalitie van meer dan vijftig organisaties, waaronder Oxfam Novib en African Alliance.
‘Epidemiologen: mutaties kunnen vaccins ineffectief maken’

Bijna driekwart van de ondervraagden geeft aan dat het delen van patenten en kennis de wereldwijde vaccinatiedekking zou kunnen vergroten, 23% zei ‘misschien’ en 3% zei ‘nee’.

Dit sluit aan bij de oproep van de People’s Vaccine Alliance aan farmaceutische bedrijven om patenten en kennis te delen en zo de vaccinproductie te kunnen verhogen. Hierdoor zouden alle landen over voldoende vaccins beschikken om mensen tegen COVID-19 te beschermen.

De verdediging van de monopolies van farmaceutische bedrijven door rijke landen betekent, volgens de alliantie, dat wereldwijde voorraden van vaccins onnodig worden gerantsoeneerd en een handvol bedrijven beslist waar en wanneer vaccins beschikbaar komen.

Eerder deze maand blokkeerden rijke landen een voorstel om tijdelijk afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten voor coronavaccins, aldus de People’s Vaccine Alliance, die rijke landen tijdens de komende top van de Wereldhandelsorganisatie in april oproept alsnog hiermee in te stemmen.

Arme landen

People’s Vaccine Alliance waarschuwt dat met het huidige tempo mogelijk slechts 10% van de mensen in de meeste arme landen volgend jaar gevaccineerd kan worden. Hoe meer het virus rondwaart, hoe waarschijnlijker het is dat er mutaties en varianten zullen opduiken, waardoor de huidige vaccins mogelijk niet meer effectief zullen zijn.

Document acties

Back to top