Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verhoogd risico op bloedstolsels en infecties bij tofacitinib

PW09 - 21-02-2020
Patiënten die tofacitinib (Xeljanz) gebruiken, hebben een groter risico op veneuze trombo-embolie. Dit blijkt uit een veiligheidsonderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Verhoogd risico op bloedstolsels en infecties bij tofacitinib

De medicijnautoriteit adviseert extra voorzichtig te zijn bij patiënten met reuma en arthritis psoriatica die ook risicofactoren voor veneuze trombo-embolie hebben.

Deze aanbevelingen zijn nu bevestigd door de Europese commissie na het eerder afgegeven advies van het geneesmiddelenbewakingscomité van het EMA (PRAC) en het Europees geneesmiddelenbeoordelingscomité (CHMP).

Het CBG adviseert patiënten niet te stoppen met het gebruik, maar direct contact op te nemen met hun arts als ze plotseling kortademig worden of pijn krijgen die vast zit aan de ademhaling, een gezwollen been of arm, pijnlijke of gevoelige benen, of roodheid of verkleuring in been of arm. Dit kunnen tekenen zin van een bloedstolsel in de longen of aderen.

Fabrikant Pfizer heeft over het verhoogde risico bij het gebruik van Xeljanz een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd naar artsen, apothekers en verpleegkundigen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: veneuze trombo-embolie, tofocitinib
Back to top