Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Prijs nieuw medicijn taaislijmziekte moet 75% dalen’

PW19en20 - 06-05-2021
De prijs van het nieuwe geneesmiddel Kaftrio, een triple-therapie van elexacaftor, tezacaftor en ivacaftor voor de behandeling van taaislijmziekte, moet minstens 75% dalen. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Tamara van Ark van Medische Zorg.
‘Prijs nieuw medicijn taaislijmziekte moet 75% dalen’

De onverklaarbaar hoge prijs die de Amerikaanse producent Vertex vraagt voor Kaftrio - € 194.040 per patiënt per jaar - is volgens het instituut “maatschappelijk niet uit te leggen”. Voor het Nederlandse zorgbudget bedragen de totale meerkosten voor deze triple-therapie maximaal € 156,4 miljoen per jaar.

Het Zorginstituut Nederland adviseert Van Ark de onderhandelingen te verbreden en in EU-verband een prijsafspraak te maken voor alle CFTR-modulatoren, waartoe Kaftrio behoort. Op die manier kan Vertex niet bij elk nieuw geneesmiddel steeds hogere prijzen blijven vragen. De Amerikaanse fabrikant heeft de afgelopen jaren al meerdere CFTR-modulatoren op de markt gebracht, waaronder Orkambi, Kalydeco en Symkevi.

Verder stelt het zorginstituut als voorwaarde voor opname in het basispakket dat de minister afspraken maakt over doelmatige inzet van de behandeling met Kaftrio. Ook moeten zorgverleners langetermijndata gaan verzamelen over de effectiviteit en veiligheid van de triple-therapie in combinatie met Kalydeco.

Verbetering

Het Zorginstituut Nederland heeft de behandeling met Kaftrio vergeleken met Symkevi (tezacaftor en ivacaftor) en oordeelt positief. Beide geneesmiddelen worden gegeven in combinatie met Kalydeco.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat Kaftrio een verbetering laat zien van de longfunctie en een vermindering van ademhalingsklachten. Bij patiënten met taaislijmziekte met een minder goed werkend CFTR-eiwit werd daarnaast ook een vermindering gezien van het aantal longaanvallen, en weinig patiënten moesten door bijwerkingen het gebruik staken.

Het is echter niet bekend of de gemeten gezondheidswinst langdurig aanhoudt, daarvoor is extra onderzoek nodig, concludeert Zorginstituut Nederland.

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top