Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kabinet lanceert crisisorganisatie in strijd tegen pandemieën

PW24 - 08-06-2022
Nederland gaat zich beter voorbereiden op een pandemie met de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Deze crisisorganisatie moet ervoor zorgen dat het opschalen voor het testen en vaccineren sneller kan gebeuren. Dat heeft het kabinet, op voorstel van VWS-minister Kuipers, besloten.
Kabinet lanceert crisisorganisatie in strijd tegen pandemieën

De LFI gaat twee dingen doen: voorbereidingen treffen voor een toekomstige pandemie en grootschalige infectieziektebestrijding aansturen.

In de afgelopen periode hebben het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD de LFI, die is ondergebracht bij het RIVM, in de steigers gezet. Eind dit jaar start de LFI met haar voorbereidende rol op een toekomstige pandemie. Dit betekent dat zij aan de slag gaat met onder andere waakvlamcontracten, om snel callcentra of logistieke diensten in te kunnen schakelen. Vanaf medio volgend jaar kan de LFI haar aansturende rol vervullen bij een mogelijke toekomstige pandemie.

Versterken GGD

Een andere maatregel van het kabinet om de pandemische paraatheid te verhogen, is het versterken van de GGD's. Alleen in combinatie met een versterkte infectieziektebestrijding bij de GGD kan de LFI haar rol vervullen. Zo is er voldoende capaciteit nodig – artsen en andere professionals – en een versterking van de informatievoorziening en ICT-infrastructuur.

Document acties

Back to top