Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uitgaven dure medicatie stijgen komende jaren met € 1 miljard

06-07-2022
Uitgaven aan dure intramurale geneesmiddelen groeien tussen 2021 en 2026 met ongeveer € 1 miljard, gemiddeld 7% per jaar. Nieuwe spécialités en de uitbreiding van het aantal indicaties zijn de belangrijkste oorzaken van deze toename. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Uitgaven dure medicatie stijgen komende jaren met € 1 miljard

Tussen 2021 en 2026 komen naar verwachting honderd nieuwe spécialités op de markt die tot een bruto groei van € 1,1 miljard leiden, concludeert SiRM, dat in opdracht van NVZ en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) de verwachte uitgavenontwikkeling van add-on geneesmiddelen onderzocht.

Na de komst van nieuwe spécialités is de uitbreiding van het aantal indicaties de belangrijkste oorzaak van de groei in uitgaven. In de periode 2021 en 2026 komen er naar verwachting ruim 120 potentiële indicatie-uitbreidingen van 62 spécialités.

Veelbelovende en innovatieve geneesmiddelen moeten snel beschikbaar zijn voor patiënten, maar een uitgavenstijging van 7% per jaar maakt dit wel een uitdaging, stellen NVZ en NFU. Een steeds groter deel van het ziekenhuisbudget gaat op aan dure geneesmiddelen, waardoor steeds minder middelen overblijven voor andere noodzakelijke zorg.

Ter voorbereiding van het Integraal Zorgakkoord gaan NVZ en NFU in gesprek met onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de bevindingen uit het onderzoek.

Document acties

Back to top