Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM ziet kansen voor magistrale bereiding

PW09 - 20-02-2019
Het zelf bereiden van weesgeneesmiddelen door apothekers biedt kansen voor goedkopere alternatieven voor dure geneesmiddelen. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt, die enkele onderzoeken is gestart naar de hoge prijzen van geneesmiddelen.
ACM ziet kansen voor magistrale bereiding

Het onderwerp ‘prijzen van geneesmiddelen’ staat sinds vorig jaar op de agenda, vanwege het maatschappelijke debat over medicijnprijzen en de druk op de zorgkosten, meldt de ACM in een persbericht.

Zo controleert de mededingingsautoriteit of fabrikanten van geneesmiddelen en grondstoffenleveranciers geen onrechtvaardige belemmeringen opwerpen voor magistrale bereiding, bijvoorbeeld door toegang tot grondstoffen te beperken of onredelijke voorwaarden te hanteren.

Verder is de ACM naar aanleiding van een handhavingsverzoek van de Stichting Farma ter Verantwoording een onderzoek gestart naar de hoge prijs van het geneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA) van Leadiant. Hierbij speelt de vraag of de fabrikant misbruik maakt van zijn machtspositie.

In de strijd tegen dure geneesmiddelen wijst de mededingingsautoriteit ziekenhuizen en zorgverzekeraars ook op de ruimte voor gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen. Door hun inkoopvolume binnen Nederland en over de grenzen te bundelen, kunnen zij lagere medicijnprijzen bedingen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Bereiding, magistraal, ACM
Back to top