Laatste nieuws
Meerderheid wil vergoeding voor medicatie tegen obesitas
De meeste Nederlanders (87%) vinden dat geneesmiddelen tegen obesitas, onder bepaalde voorwaarden, vergoed moeten worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat blijkt uit een peiling onder burgers, in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
‘Zorg hartpatiënt verbetert door implanteerbare sensor’
Door bij hartpatiënten een sensor te implanteren die op afstand meet, kunnen cardiologen sneller ingrijpen bij verslechtering van hartfalen en ziekenhuisopname voorkomen. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit.
Operatie beter dan corticosteroïden bij carpaletunnelsyndroom
Het starten met een operatie biedt een betere kans op herstel van het carpaletunnelsyndroom dan een injectie met corticosteroïden. Bijwerkingen kwamen in beide patiëntgroepen even vaak voor: 86% bij operatie, 85% bij injectie. Dat blijkt uit onderzoek in het Amsterdam UMC.
Medicijn voor bloedkanker voorwaardelijk toegelaten in Europa
Het geneesmiddel Zemcelpro, een behandeling met stamcellen uit navelstrengbloed van een donor, mag een voorwaardelijke handelsvergunning krijgen voor de behandeling van volwassenen met bloedkanker. Dat adviseren de Beoordelingscommissie CHMP en het Committee for Advanced Therapies (CAT), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
‘Geneesmiddelen zijn belangrijk, maar niet tegen elke prijs’
Burgers zijn bereid om hogere prijzen te accepteren als geneesmiddelen aantoonbaar veel gezondheidswinst opleveren, maar ze zijn kritisch wanneer er sprake is van onzekerheid over de effectiviteit of veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van Radboudumc onder ruim duizend Nederlanders.