Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Diabetesmedicijn doorloopt als eerste versnelde procedure

PW25 - 12-06-2020
Diabetesmedicijn Rybelsus - semaglutide in de vorm van tabletten - is het eerste geneesmiddel dat de procedures bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland (ZIN) tegelijkertijd heeft doorlopen en daardoor veel sneller beschikbaar is voor patiënten. De komende tijd worden nog twee middelen op deze wijze beoordeeld.
Diabetesmedicijn doorloopt als eerste versnelde procedure

Dit is onderdeel van de pilot ‘Parallelle Procedures CBG-ZIN’, een initiatief van het ministerie van VWS dat ervoor moet zorgen dat innovatieve geneesmiddelen sneller beschikbaar zijn voor patiënten. Normaal beoordeelt het CBG eerst of een middel geregistreerd wordt en adviseert ZIN pas daarna of het ook vergoed wordt binnen het basispakket. In de pilot lopen beide procedures parallel.  

Als de minister het vergoedingsadvies van ZIN overneemt dan is Nederland een van de eerste landen binnen de EU waar Rybelsus, een GLP-1-analogon bestemd voor de behandeling van patiënten met diabetes type 2, wordt vergoed. Semaglutide is al op de markt als subcutane injectie.  

Document acties

Back to top