Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Één op de vijf zorgvacatures niet opgevuld

PW 33/34 - 31-07-2020
In de gezondheidszorg is ruim één op de vijf vacatures onvervulbaar. Vooral verpleegkundigen zijn moeilijk te vinden, met name cardiologisch verpleegkundigen (82% van de vacatures onvervulbaar), verpleegkundig specialisten (70%) en ic-verpleegkundigen (60%). Dat blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktindicator van ABN AMRO.
Één op de vijf zorgvacatures niet opgevuld

Belangrijke oorzaak voor de tekorten is de vergrijzing die tot een hogere zorgvraag leidt. Daarnaast concludeerde een overheidscommissie onlangs dat 43% van de nieuwe werknemers in de zorg na twee jaar alweer vertrokken is.

“De veelbesproken (her)waardering van vitale beroepen tijdens de coronacrisis, zoals de zorg, lost het tekort voorlopig dus niet op”, aldus ABN AMRO, die erop wijst dat weliswaar 18 % van de werkende Nederlanders zich nu meer aangetrokken voelt tot een baan in de zorg dan voor de coronacrisis, maar een even hoog percentage zegt zich juist minder aangetrokken te voelen.

De bank verwacht dat het tekort aan zorgpersoneel voorlopig hoog blijft, vooral in de grote steden. In Rotterdam is 56 % van de zorgvacatures onvervulbaar, in Amsterdam 41 %, in Utrecht 40 % en in Den Haag 29 %. Volgens econoom Sonny Duijn van ABN AMRO heeft die krapte in de grote steden onder meer te maken met de hoge woonkosten en relatief lage lonen in de zorg.

Duijn: “Digitalisering en ‘zorg op afstand’ kunnen een deel van de oplossing zijn.” Uit eerder onderzoek van de bank blijkt dat 70 % van de chronische patiënten openstaat voor zorg op afstand.

Document acties

gearchiveerd onder: zorg, verpleegkundigen, vacatures
Back to top