Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Platform ApoAfspraak wint KNMP-Zorginnovatieprijs

PW16 - 13-04-2022
Het afsprakenplatform ApoAfspraak, waarmee openbaar apothekers en voorschrijvers afspraken over niet-leverbare medicatie kunnen vastleggen, heeft de KNMP-Zorginnovatieprijs 2022 gewonnen. Voor deze prijs waren drie innovaties genomineerd. Dat is vanmorgen bekendgemaakt tijdens de online Actualiteitensessie van de KNMP.
Platform ApoAfspraak wint KNMP-Zorginnovatieprijs

Openbaar apothekers hebben dagelijks te maken met geneesmiddelen die niet leverbaar zijn. Het bellen en mailen met huisartsen over alternatieven kost veel tijd die beter besteed kan worden aan farmaceutische patiëntenzorg. Dat is de overtuiging van openbaar apothekers Loek van den Akker, Diederik van Lieshout en Jeroen van de Booij, die ApoAfspraak samen hebben ontwikkeld.

ApoAfspraak is een webapplicatie waarmee openbaar apothekers afspraken over geneesmiddeltekorten en zorg – bijvoorbeeld over indicatoren en het Farmacotherapeutisch overleg (FTO) – kunnen vastleggen.

Is een geneesmiddel niet leverbaar en is geen enkel merk te bestellen, dan stuurt de apotheker via het platform een alternatief naar de huisarts, vertelt Jeroen de Booij. “Gaat de huisarts akkoord met dit alternatief, dan krijgt de apotheker het mandaat om alle patiënten van deze huisarts om te zetten. Dat bespaart veel tijd in de apotheek.”

Regionaal

De door de drie apothekers zelf ontwikkelde software onthoudt ook welke keuzes een huisarts eerder heeft gemaakt, zodat bij een tekort dat meerdere keren optreedt de huisarts niet steeds opnieuw akkoord hoeft te geven.

Ook is het mogelijk meerdere huisartsen tegelijk een voorstel voor een alternatief te sturen via  ApoAfspraak. In de regio Apeldoorn werken alle twintig apotheken die zijn aangesloten bij de regionale Coöperatie Apothekersvereniging Apeldoorn (CAVA) met het afsprakenplatform, aldus De Booij. “Eén apotheker heeft het mandaat en kan bij een tekort namens alle apotheken een vervangend geneesmiddel voorstellen aan de dertig huisartsenpraktijken in de regio.”

Apothekers die gebruik willen maken van ApoAfspraak tekenen hiervoor een licentieovereenkomst.

Transplantatiepatiënt

Voor de KNMP-Zorginnovatieprijs 2022 was ook genomineerd de medicatiepoli voor transplantatiepatiënten in het ErasmusMc, een inzending van ziekenhuisapotheker Midas Mulder en maag-darm-leverarts Caroline den Hoed.

Op basis van de door de transplantatiepatiënt meegenomen medicatie, de zelfzorgmiddelen en het actuele medicatieoverzicht zorgt Mulder voor een complete farmacotherapeutische anamnese. Vervolgens controleert hij of de patiënt correct wordt behandeld volgens de geldende richtlijnen en komen zaken aan de orde als onder- en overbehandeling, therapietrouw en bijwerkingen. Ook stelt hij een farmaceutisch behandelplan op, dat hij afstemt met de behandelaren.

Leefstijl

De derde genomineerde voor de innovatieprijs was de medicatiecheck voor deelnemers aan het gecombineerde-leefstijlinterventieprogramma (GLI) van Nanja de Jong, leefstijlapotheker in het Zwolse Gezondheidshuis Stadshagen. De Jong voegde de ‘M’ van medicatie toe aan GLI.

Het GLIM-protocol is een screeningsdocument waarbij de zorgverleners op zoek gaan naar bewegingsbelemmerende factoren, zoals bijvoorbeeld statines die spierpijn kunnen veroorzaken. De Jong verzorgt samen met een fysiotherapeut en een diëtist de GLIM-intake.

Document acties

Back to top