Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiëntenfederatie start actie tegen ‘pillenchaos’

PW09 - 19-02-2019
Patiëntenfederatie Nederland is een actie begonnen tegen de 'pillenchaos' in Nederland. Via de website stopdepillenchaos.nl, social media en twitter roept de behartiger van patiëntenbelangen iedereen op de actie te ondersteunen.
Patiëntenfederatie start actie tegen ‘pillenchaos’

Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder tienduizend patiënten blijkt dat een op de twee patiënten door leveringsproblemen geen geneesmiddel krijgt in de apotheek. Soms komt het een dag later, soms na een week en soms helemaal niet.

Fabrikanten, groothandels en apotheken wijzen bij leveringsproblemen van geneesmiddelen allemaal naar elkaar, aldus directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. “Wij willen dat alle partijen zich verantwoordelijk voelen voor het tijdig en voldoende leveren van de juiste geneesmiddelen voor de individuele patiënt.”

Volgens de Patëntenfederatie moet iedere partij zijn verantwoordelijkheid nemen: van grondstoffenleverancier, via fabrikant en groothandel tot de apotheek. “Maar we kijken ook naar VWS, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en naar zorgverzekeraars. We roepen alle partijen op samen te werken”, aldus Veldman.  

De Patiëntenfederatie stelt verder dat elke apotheker zijn populatie goed kent en weet welke geneesmiddelen vaak worden gehaald; daarop moet hij zijn inkoopbeleid afstemmen. Ook moet de apotheker zorgen voor een kleine huisvoorraad om pieken snel te kunnen opvangen. En als een arts op het recept ‘medische noodzaak’ schrijft moet de apotheker dit navolgen, aldus de federatie.

Document acties

Back to top