Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2021

Tuberculosevaccin biedt geen bescherming tegen COVID-19
Het tuberculosevaccin BCG biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen ziekteverschijnselen door COVID-19. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in twintig Nederlandse ziekenhuizen onder ruim zesduizend kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder.
Openbaar apothekers bieden hulp bij vaccineren
Ruim dertig openbaar apothekers in de regio Zwolle ondersteunen de GGD en zorginstellingen met het voor toediening gereedmaken van vaccins. Ook in andere regio’s bieden apotheken hulp bij het vaccineren. In Den Haag leren apothekersassistenten versneld zelf te prikken. “Een vaccin of griepprik in de apotheek; wij zijn er klaar voor.”
IGJ: norm blijft zes doses uit één flacon
Uit één bereide flacon van het Pfizer/BioNTech-vaccin mogen maximaal zes doses worden opgetrokken. Alleen ziekenhuizen kunnen hier onder bepaalde omstandigheden van afwijken en zeven doses optrekken. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
E-health verbetert therapietrouw chronische patiënt
E-health helpt patiënten met chronische aandoeningen bij het trouw innemen van hun geneesmiddelen. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Nivel en de Sint Maartenskliniek.
Meer scholing nodig over digitale farmaceutische zorg
Zowel apothekers als farmaciestudenten hebben behoefte aan meer scholing over digitale farmaceutische zorg. Om e-health beter te integreren in de farmacie is meer samenwerking nodig met de experts die deze technologieën ontwikkelen en vaak van buiten de zorg komen. Dit blijkt uit een rapport van de internationale apothekersfederatie FIP.
Lareb: weinig onverwachte bijwerkingen vaccin
Sinds de start van het vaccineren zijn tot en met 24 januari 996 meldingen binnengekomen van ruim 4430 vermoedelijke bijwerkingen van het Comirnaty-vaccin van Pfizer/BioNTech. Bij zes meldingen was sprake van een heftige allergische reactie. Dat blijkt uit het eerste wekelijkse rapport van Bijwerkingencentrum Lareb.
NAPCO naar Kamer na opzegging contract door Zilveren Kruis
Apothekerscoöperatie NAPCO heeft vanmiddag alarm geslagen bij de Tweede Kamer omdat Zilveren Kruis geen contracten meer sluit met apotheken voor de levering van medische hulpmiddelen. Volgens de apothekers ontstaan hierdoor schrijnende situaties omdat patiënten te lang moeten wachten op incontinentieluiers, insulinespuitjes en verbandmiddelen.
Meten hersenactiviteit voorspelt effect antidepressiva
Door de hersenactiviteit te meten met een EEG kan een psychiater beter antidepressiva voorschrijven dan op basis van de traditionele manier, met observatie en een gesprek. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdam UMC.
Minder frequente ijzersuppletie mogelijk
Twee keer per week doseren van ferrofumaraat is voldoende om de ijzerconcentratie bij ijzergebreksanemie op peil te krijgen. Dit raadt huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene NHG-Standaard Anemie.
Oproep deelname onderzoek bijwerkingen vaccins
Iedereen die net is gevaccineerd of een afspraak heeft gemaakt voor een vaccinatie kan meedoen aan een groot onderzoek naar bijwerkingen van coronavaccins. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Ziekenhuizen zetten tweede vaccinatie acute zorg
Ziekenhuizen hebben 26.500 medewerkers in de acute zorg voor de tweede keer gevaccineerd. In de eerste ronde zijn ruim 40.000 zorgmedewerkers gevaccineerd. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
Gebruik geneesmiddel ulipristalacetaat weer toegestaan
Het geneesmiddel Esmya (ulipristalacetaat 5 mg), voor de behandeling van symptomen van vleesbomen, is na een Europese herbeoordeling weer toegestaan voor gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert Esmya alleen te gebruiken bij vrouwen met matige tot ernstige symptomen.
‘We moeten onze expertise inzetten bij het vaccineren’
Bij het vaccineren gaat 15% verloren omdat de GGD’s na zes doses het resterende vaccin niet mogen mengen met een nieuwe flacon. Apothekers en apothekersassistenten kunnen deze verspilling tegengaan. Dat stelt ziekenhuisapotheker Noortje Swart, voorzitter van de landelijke vaccinatiewerkgroep. “Maak gebruik van onze kennis.”
Monoklonale antilichamen verminderen coronavirusdeeltjes
Het geneesmiddel REGN-COV2 vermindert het aantal virusdeeltjes in neus en keel van met corona besmette personen die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat komt naar voren uit de eerste resultaten van onderzoek naar REGN-COV2, een complex van twee antilichamen, dat wordt ontwikkeld voor behandeling en preventie van COVID-19.
Lareb: vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronavaccinatie
Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er vijftien meldingen binnengekomen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin. Het gaat daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, die de meest voor de hand liggende verklaring zijn voor het overlijden. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Inspectie: coronatest van PCR Test Nederland onbetrouwbaar
Commerciële aanbieder van coronatests PCR Test Nederland mag per direct geen PCR-testen meer uitvoeren voor COVID-19. In het laboratorium van het bedrijf zijn acute en ernstige risico’s gesignaleerd voor de kwaliteit en veiligheid van de testen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
LUMC: coronapatiënten herstellen vrij goed na ic
Patiënten met COVID-19 herstellen over het algemeen ‘vrij goed’ van fysieke klachten na opname op de intensive care (ic). Ook ontwikkelen ze weinig langdurige psychische klachten. Dit blijkt uit een analyse van 81 patiënten die tijdens de eerste golf zijn opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
SP: voorstel aangenomen voor delen kennis vaccins
Om meer druk te kunnen uitoefenen op farmaceutisch fabrikanten om hun kennis en rechten voor de productie van coronavaccins te delen, is een voorstel van de SP en D66 aangenomen in de Tweede Kamer. Dat meldt de SP op haar website.
OLVG beboet voor slechte beveiliging dossiers
Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG krijgt een boete van € 440.000 omdat het medische dossiers en computersystemen onvoldoende heeft beveiligd. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
IGJ: antigeensneltesten van Coronatestservice niet veilig
Coronatestservice mag voorlopig geen antigeensneltesten voor COVID-19 afnemen, uitvoeren en analyseren. Het bedrijf kan de kwaliteit en veiligheid onvoldoende borgen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
PCR Test Nederland mag weer testen van de inspectie
PCR Test Nederland, een commerciële aanbieder van coronatests, mag weer PCR-testen uitvoeren. Het bedrijf heeft een contract gesloten met een geaccrediteerd laboratorium, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die PCR Test Nederland vorige week per direct verbood nog langer te testen op corona.
Groei aantal leveringsproblemen medicijnen ‘afgevlakt’
Het aantal medicijnen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2020 met 6% gegroeid ten opzichte van 2019. Aanzienlijk minder dan de toename in de afgelopen jaren. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
MedicijnMonitor: ruim 800 COVID-middelen in ontwikkeling
Meer dan achthonderd onderzoeken zijn vorig jaar gestart naar vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19. Daarvan heeft het Europees Medicijn Agentschap (EMA) drie vaccins en twee geneesmiddelen goedgekeurd. Dat blijkt uit de MedicijnMonitor van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).
NZa roept op tot discussie over dure medicijnen
Om de stijgende uitgaven aan dure geneesmiddelen te beteugelen, zijn ingrijpende wijzigen van het overheidsbeleid noodzakelijk. Beoordeel de prijs veel eerder, net als de werkzaamheid en veiligheid van een geneesmiddel, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een opiniestuk.
Kabinet schakelt gezant in voor opschalen vaccinproductie
Biopharma-ondernemer Hans Schikan gaat voor het kabinet onderzoeken hoe Nederland de productie van coronavaccins kan versnellen. Half maart rapporteert hij zijn bevindingen, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.
Kosten dure geneesmiddelen stijgen naar bijna € 2,5 miljard
De kosten van dure geneesmiddelen zijn in 2019 gestegen naar € 2,46 miljard, in 2018 was dit € 2,3 miljard. De helft van de kosten (49%) is toe te schrijven aan dure geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Dit blijkt uit cijfers van het informatiecentrum voor de zorg Vektis.
Arts en patiënt beslissen nog weinig samen over behandeling
De mate waarin arts en patiënt samen beslissen over een medische behandeling is nauwelijks veranderd in de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit onderzoek onder zevenhonderd respondenten binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.
Geen bewijs voor werking vitamine D bij COVID-19
Op basis van de huidige stand van de wetenschap is niet te beoordelen of vitamine D-supplementen helpen bij de preventie van COVID-19. Daarvoor is nog onvoldoende bruikbaar onderzoek beschikbaar. Dat concludeert de Gezondheidsraad, die op verzoek van de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) advies uitbrengt.
IGJ: inzet voormalig zorgpersoneel tijdelijk toegestaan
Door drukte en uitval van personeel door besmetting en quarantaine krijgen zorgaanbieders tijdelijk de ruimte de zorg anders te organiseren. Bijvoorbeeld door de inzet van studenten geneeskunde of voormalige zorgverleners. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
Meerderheid heeft geen behoefte aan contact met arts
Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben de meeste mensen (50-74%) geen behoefte gehad aan contact met de huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist. Van de mensen die dat wel hadden, heeft de meerderheid de zorgverlener gewoon bezocht of digitaal dan wel telefonisch contact gehad. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Antigeensneltest vanaf april te koop in apotheek
Antigeensneltesten voor corona zijn betrouwbaar en zeer geschikt als zelftest. Fabrikanten kunnen daarom nu een aanvraag doen om hun test ook als zelftest op de markt te brengen, zodat de testen naar verwachting in april te koop zijn in apotheken, drogisterijen en supermarkten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
RIVM: mogelijke bijwerkingen Ballerine-spiraaltje
Vrouwen die het Ballerine-koperspiraaltje hebben laten plaatsen, kunnen last krijgen van onder meer uitstoting of zwanger raken. Dat blijkt, volgens het RIVM, uit 33 meldingen die het Meldpunt en Experticecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) binnen een jaar tijd heeft ontvangen.
Bestrijding antibioticaresistentie vraagt maatwerk per land
Het bestrijden van antibioticaresistentie wereldwijd kan alleen slagen door per land te kijken naar de verkrijgbaarheid en het gebruik van antibiotica. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in Afrika en Azië, meldt het Radboudumc.
Zwolse apothekers willen hulpmiddelen zelf leveren
Het Isala Ziekenhuis en apothekers en huisartsen in Zwolle en Meppel willen medische hulpmiddelen zelf leveren vanuit de eigen regio. Hierover gaan de partijen in gesprek met Zilveren Kruis, die apotheken niet langer contracteert en deze producten inkoopt bij landelijke aanbieders. “Een regionale keten levert de beste zorg rondom de patiënt.”
Recepten verwerken vanuit huis blijft toegestaan
Het blijft langer mogelijk recepten ook buiten de apotheek te verwerken, zodat apothekers en apothekersassistenten kunnen doorwerken als ze in thuisquarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Gevolgen pandemie voor medicatietrouw lijken mee te vallen
Volgens de meeste gebruikers van geneesmiddelen heeft de coronapandemie weinig impact gehad op hun geneesmiddelgebruik. Werd de dagelijkse routine sterk doorbroken, door een veranderende werksituatie of thuisblijvende kinderen, dan is de therapietrouw wel verminderd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Lareb: geen meldingen trombose en tekort bloedplaatsjes na vaccinatie
In Nederland zijn nog geen gevallen bekend van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) na toediening van het AstraZeneca-vaccin bij volwassenen jonger dan 50 jaar. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.
Ondersteuning voor sneller testen personeel zonder klachten
Werkgevers krijgen financiële ondersteuning voor het frequent en preventief testen van hun werknemers voor wie thuis werken geen optie is. Op termijn is het ook mogelijk zelftesten in te zetten. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
Bloeding na gebruik amfetamine-bevattend afslankmiddel
Bij gebruik van het afslankmiddel Iomax is een subarachnoïdale bloeding gemeld. Naar aanleiding hiervan waarschuwt het Bijwerkingencentrum Lareb voor gebruik van dit illegale product.
‘Patiënten moeten kunnen kiezen voor digitale zorg’
Patiënten die dat willen moeten kunnen kiezen voor digitale zorg, zodat ze niet meer voor elk onderzoek of gesprek naar een zorgverlener hoeven. Ook moet het recht op digitale zorg in de wet worden vastgelegd. Dat vinden Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.
Huisarts verwijst patiënten weer vaker naar ziekenhuis
Huisartsen hebben in de tweede week van maart patiënten weer net zo vaak doorverwezen naar ziekenhuizen en klinieken als de verwachting zou zijn zonder coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Kassa: 90% van patiënten heeft probleem met verpakking
Geneesmiddelverpakkingen zijn voor 90% van de patiënten met ziekten als reuma, parkinson en multipele sclerose moeilijk te openen en geven veel pijn en ongemak. Dit blijkt uit een enquête van tv-programma Kassa, in samenwerking met dertig patiëntenorganisaties en -verenigingen.
Gebruik ivermectine alleen veilig binnen klinische studies
Ivermectine is vanwege mogelijke toxiciteit alleen in klinische studies te gebruiken bij de behandeling van COVID-19. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) op basis van beschikbare data die het gebruik van dit geneesmiddel niet ondersteunen.
Ziekenhuisgroep Twente toegetreden tot topklinische ziekenhuizen
Ziekenhuisgroep Twente is als 27ste lid toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ), een vereniging met ziekenhuizen die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie.
Eerste twee corona-zelftesten goedgekeurd
Fabrikanten Roche en Biosynex hebben toestemming gekregen om in Nederland een test op de markt te brengen waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
Boete voor artsen die coronamedicatie voorschrijven
Artsen die geneesmiddelen voorschrijven die in strijd zijn met de coronabehandeladviezen, zoals hydroxychloroquine en ivermectine, krijgen een boete. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die apothekers waarschuwt voor het afleveren van deze middelen.
Meer griepachtige verschijnselen bij vrouwen na AstraZeneca-vaccinatie
Na toediening van het COVID-19-vaccin van AstraZeneca zijn bij vrouwen verschillende griepachtige verschijnselen gemeld in een frequentie variërend van 39% tot 67%. Bij toediening van het vaccin van Pfizer/BioNTech lijken deze bijwerkingen minder vaak op te treden (frequentie varieert van 5 tot 36%). Dit meldt het Bijwerkingencentrum Lareb op basis van het coronavaccin-vragenlijstonderzoek bij vrouwen van 21 tot 65 jaar.
Alertheid geboden op ernstige huidreacties door atezolizumab
Nieuwe onderzoeksdata geven aanleiding om extra te wijzen op het risico op ernstige huidreacties bij gebruik van atezolizumab (Tecentriq). De fabrikant heeft daarom in overleg met de geneesmiddelenautoriteiten een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd naar behandelaars.
‘Epidemiologen: mutaties kunnen vaccins ineffectief maken’
Binnen een jaar zal het coronavirus zodanig muteren dat de meeste vaccins van de eerste generatie ineffectief zullen zijn. Daarvoor waarschuwt twee derde van 76 epidemiologen uit 28 landen in een enquête van de People’s Vaccine Alliance, een coalitie van meer dan vijftig organisaties, waaronder Oxfam Novib en African Alliance.
Frank Jansman benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische farmacie
Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Frank Jansman is benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische farmacie, in het bijzonder in de oncologie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat onderwijs geven en onderzoek doen naar medicatiebegeleiding van vooral oncologische patiënten.
CBG publiceert lijst ‘Wisselen ongewenst’
Om gezondheidsrisico’s te voorkomen door het wisselen van medicatie heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een lijst ‘Wisselen ongewenst’ opgesteld. Het gaat om generieke middelen waarbij een verkeerde inname, of gebruik van het benodigde hulpmiddel, tot problemen kan leiden.
Antistoffen bij meer dan 21% van donors
Ruim 21% van de Nederlandse donors heeft antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed. Dat zijn opvallend vaker vrouwen dan mannen. Dat blijkt uit cijfers van Sanquin Bloedvoorziening.
Apotheekbereiding lutetium-dotataat tegen kostprijs vergoed
Het dure lutetium-dotataat, een geneesmiddel tegen de zeldzame neuro-endocriene tumoren, is nu als apotheekbereiding tegen kostprijs door ziekenhuizen te declareren bij de zorgverzekeraars. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Risico op doseringsfouten bij gebruik noradrenaline
Het gebruik van nieuwe noradrenaline-producten vergroot het risico op doseringsfouten omdat er voorheen maar een toedieningsvorm op de markt was: een concentraat dat verdund moet worden. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Rechter: terecht boetes voor groothandel zonder vergunning
Het Amsterdamse TheSocialMedwork, dat aan patiënten geneesmiddelen levert die in eigen land niet beschikbaar zijn maar elders op de wereld zijn goedgekeurd, heeft terecht boetes gekregen voor drie overtredingen van de Geneesmiddelenwet. Dat oordeelt de Rechtbank Amsterdam.
Risico op doseringsfouten bij Cabazitaxel Accord
Bij het gebruik van producten met cabazitaxel, een oplossing voor infusie, bestaat een risico op doseringsfouten. Dat ontstaat door verschillende manieren waarop twee producten verdund worden, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Zelf thuis testen op corona met koffiecups
Thuis testen op corona met behulp van een Nespresso-koffiecupje dat is gevuld met een faseovergangsmateriaal op basis van paraffine. Deze nieuwe testmethode ‘CoronaEspresso’ is ontwikkeld door de BioNanoTechnology-groep van de Universiteit Wageningen, in samenwerking met microbiologen van TNO.
Thuismonitoring coronapatiënt vermindert ziekenhuisopname
Het thuismonitoren van patiënten met COVID-19 vermindert het aantal ligdagen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een studie naar het gebruik van de 'Covid Box’ op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het European Respiratory Journal.
Reguliere zorg vorig jaar gedaald met € 2,2 miljard
Door het uitvallen van reguliere zorg als gevolg van de coronapandemie zijn de kosten in het basispakket in 2020, ten opzichte van 2019, gedaald met 4,7%. Dat is een daling van € 2,2 miljard. Daartegenover staat een uitgave van € 3,9 miljard aan coronakosten, blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.
Driekwart personeel zorg en welzijn ervaart agressie
Driekwart van de medewerkers in de sector zorg en welzijn is in de afgelopen twaalf maanden minstens één keer blootgesteld aan agressie of ongewenst gedrag in het contact met patiënten of cliënten. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van pensioencoöperatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Geen grotere kans op sterfte door overgewicht bij COVID-19
COVID-19-patiënten met overgewicht of obesitas lopen vaker een ernstiger infectie op dan patiënten met een gezond gewicht, maar de kans op overlijden verschilt niet. Dat blijkt uit een internationale studie in elf landen waaronder Nederland, meldt het Radboudumc.
Medicatiebeslissingen in complexe medische wereld
DNA-test voor patiënten met onbekende tumor
Voor patiënten met een onbekende primaire tumor (PTO) is een uitgebreide DNA-test beschikbaar die een doelgerichte behandeling mogelijk maakt. Zorgverzekeraars kunnen deze test vanaf nu ook vergoeden vanuit de basisverzekering.
Huisartsen verwachten meer werkdruk door online inzage
Zorgverleners in de huisartsenpraktijk vrezen een mogelijke toename van de werkdruk doordat patiënten hun medische gegevens voortaan online kunnen inzien. Patiënten zijn verontrust dat de privacy niet goed is geborgd. Dat blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van Nivel, Radboudumc en Universiteit Maastricht.
Positief advies voor vaccinatie zwangere vrouwen
Omdat er geen risico’s zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind adviseert de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 & Zwangerschap’ alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Bij voorkeur met het vaccin van Pfizer of Moderna. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Voldoende vrouwen in onderzoek naar geneesmiddelen
In tegenstelling tot het bestaande beeld in de publieke media zijn er voldoende vrouwelijke proefpersonen vertegenwoordigd in onderzoeken naar de effecten van geneesmiddelen. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van eigen onderzoek.
Coronatestservice krijgt dwangsom voor negeren verbod
Coronatestservice in Badhoevedorp heeft ondanks een verbod eerder deze maand nog zeker twaalf coronatesten afgenomen. Dat is vastgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die het bedrijf een last onder dwangsom heeft opgelegd voor iedere volgende coronatest.
Helft ziekenhuizen kan planbare zorg niet leveren
Door de coronapandemie kan nog maar 49% van de ziekenhuizen de kritieke planbare zorg volledig volgens planning leveren. Ook de druk op de intensive care (ic) is onverminderd hoog. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Rekenmodel voor opnieuw geregistreerde medicijnen
Een realistische prijs berekenen voor geneesmiddelen die na jaren gebruik ineens opnieuw worden geregistreerd. Met dat doel hebben onderzoekers van Medicijn voor de Maatschappij (Amsterdam UMC) en Zorginstituut Nederland een rekenmodel ontwikkeld.
Terugroep Roter-paracetamol smelttablet 500 mg bessen
Omdat in de bijsluiter van sommige Roter-verpakkingen paracetamol instant smelttablet 500 mg bessen een onjuiste dosering staat vermeld voor kinderen, roept de fabrikant enkele batches terug. Dit om te voorkomen dat kinderen te veel paracetamol zouden binnenkrijgen.
‘Prijs nieuw medicijn taaislijmziekte moet 75% dalen’
De prijs van het nieuwe geneesmiddel Kaftrio, een triple-therapie van elexacaftor, tezacaftor en ivacaftor voor de behandeling van taaislijmziekte, moet minstens 75% dalen. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Tamara van Ark van Medische Zorg.
IGJ: verpak en verkoop coronazelftesten per stuk
Bij de introductie van de coronazelftest zijn diverse verpakkingen verschenen die niet altijd voldeden aan de eisen. Ook was de communicatie over het gebruik niet helemaal op orde. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ), die bij proefaankopen diverse tekortkomingen heeft geconstateerd.
Pijnstillers gevonden in kruidenpreparaat Montalin
Gebruikers van het kruidenpreparaat Montalin kunnen zonder dat ze dat weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen. Het vergroot de kans op bijwerkingen en door interacties kan het leiden tot gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.
Fostamatinib biedt mogelijk uitkomst voor ic-patiënt
Ernstig zieke COVID-19-patiënten produceren extreem veel en afwijkende antistoffen tegen het coronavirus. Het geneesmiddel fostamatinib verhindert dat de afweercellen in de longen reageren op de afwijkende antistoffen, maar nog wel op het virus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.
Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes
Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019 van negenduizend naar ruim twaalfduizend. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse huisartsenpraktijken die zijn onderzocht door het NIVEL, in opdracht van het Diabetes Fonds.
Nieuw centrum voor betrouwbare informatie over cannabis
Patiënten, voorschrijvers en apothekers voorzien van betrouwbare en toegankelijke informatie over medicinale cannabis. Met dat doel is het Instituut Medicinale Cannabis Nederland (IMC) opgericht, dat ook een platform biedt voor wetenschappers. “Veel patiënten kennen de weg niet naar de apotheek.”
ACM niet akkoord met dubbele overname Mediq
Mediq Nederland mag de bedrijven Eurocept Homecare en Excellent Clinics, leveranciers van hulpmiddelen en medische voeding, nog niet overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil eerst onderzoeken wat de gevolgen van deze overname zijn voor de concurrentie.
Ernstige leverschade door Iberogast
Het kruidengeneesmiddel Iberogast kan ernstige leverschade veroorzaken, blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine
Huisartsen en psychiaters schrijven het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl de richtlijnen benadrukken dit niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV.
Blokhuis verbiedt designer drug 3-MMC
De designer drug 3-MMC komt op Lijst II van de Opiumwet en is voortaan verboden. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten naar aanleiding van zorgwekkende signalen over de gezondheidsrisico’s van dit middel.
NZa en Zorginstituut: verbeteren zorgstelsel is nú nodig
Deze pandemie biedt nu het momentum om organisatie, aanbod en financiering van de zorg duurzaam te verbeteren. Dit schrijven Marian Kaljouw en Sjaak Wijma, bestuursvoorzitters van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland, in een open brief aan zorgbestuurders. “Deze veranderingen vragen om lef en leiderschap”.
Drone voor medicijnen maakt testvluchten
ANWB en PostNL starten met het testen van een medische drone voor het met spoed vervoeren van bloed en medicijnen. De drone gaat voor Erasmus MC en Sanquin vliegen naar de regio Zeeland, meldt Erasmus MC.
‘Wetsvoorstel voor digitale communicatie is ontoereikend’
Het wetsvoorstel voor digitale communicatie tussen zorgverleners van minister Tamara van Ark van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is ontoereikend. Ook creëren de plannen van de minister meer bureaucratie. Dat schrijven zorgverzekeraars en negen andere partijen in de zorg in een brief aan de Tweede Kamer.
Geen bijzondere bijwerkingen na 22-wekenprik
Vaccinatie met het kinkhoestvaccin bij zwangere vrouwen – de 22-wekenprik – heeft niet geleid tot bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen. De meest gemelde bijwerkingen waren pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Meer bijwerkingen bij Nimenrix dan bij NeisVac-C
In vergelijking met het vaccin NeisVac-C/MMRVAXPRO zijn er bij het vaccin Nimenrix/MMRVAXPRO meer vermoede bijwerkingen vermeld. Met name het aantal meldingen van koorts, huidreacties en verminderde eetlust is gestegen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Risico op tumorlysissyndroom ook bij lage dosis venetoclax
Ook bij het gebruik van de laagst toegestane hoeveelheid van het leukemiemiddel venetoclax (Venclyxto) lopen patiënten het risico op het tumorlysissyndroom (TLS). Dat blijkt uit meldingen die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft ontvangen.
Apotheek Hoogezand-Sappemeer winnaar mystery guest-onderzoek
Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft in 2020 de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek onder 150 apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP heeft deze apotheek de casussen voor farmaceutische zorg het beste opgelost.
Meldingen bijwerking kaakklachten door triptanen
Patiënten die triptanen gebruiken voor een migraineaanval of clusterhoofdpijn kunnen last krijgen van kaakklachten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft 27 meldingen ontvangen van deze bijwerking.
Tekort specialisten ouderengeneeskunde dreigt
In totaal 151 aiossen kiezen dit jaar voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, terwijl er 260 beschikbare plaatsen zijn. Met een fors groeiend aantal kwetsbare ouderen is het volgens de Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso tijd om de noodklok te luiden.
Huidprik met coronavaccin is veilig en besparend
Het toedienen van het coronavaccin van Moderna in de huid in plaats van in de spier is veilig en zorgt voor voldoende antistoffen. Voordeel van de huidprik is dat een vijfde van de dosis voor spiervaccinatie even goede bescherming biedt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
NZa verwacht bijna half miljard tekort langdurige zorg
Op basis van de trend komt de langdurige zorg dit jaar naar verwachting € 420 miljoen tekort. Inclusief de stijging van het aantal mensen met een indicatie voor deze zorg kan dit tekort oplopen tot € 458 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
‘Robot bespaart tijd en geeft rust op de werkvloer‘
Robot bespaart tijd, geeft rust op de werkvloer en de service van BD Rowa is heel goed’ De poliklinische apotheek van het UMC Groningen verhuisde in oktober 2020 naar een nieuwe locatie en nam daarbij een apotheekrobot, de Vmax 160 van BD Rowa, in gebruik. Poliklinisch apotheker Trea Keizer is er blij mee. “De robot bespaart veel tijd en geeft rust op de werkvloer. Bovendien is de service van BD Rowa heel goed.”
Sneller herstel coronapatiënt op ic door imatinib
COVID-19-patiënten met ernstige complicaties die het leukemiegeneesmiddel imatinib krijgen, liggen gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en twaalf andere ziekenhuizen.
Ziekenhuizen schalen reguliere zorg verder op
Het aantal operatiekamers dat beschikbaar is in de ziekenhuizen voor reguliere, niet-coronazorg, is gestegen tot 83%. Ziekenhuizen schalen de reguliere zorg weer op omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Minder investeerders betrokken bij overnames en fusies in de zorg
Private-equityfondsen en buitenlandse partijen zijn in de afgelopen anderhalf jaar minder actief geweest met fusies en overnames in de zorg in Nederland. Toch blijft de betrokkenheid van deze investeerders bij concentraties groot, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
CBG onderzoekt pictogrammen voor medicijninformatie
Vergunninghouders krijgen binnenkort de mogelijkheid goedgekeurde pictogrammen te plaatsen op het medicijndoosje. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat start met een verkenning naar het gebruik van pictogrammen bij andere typen medicijninformatie.
IVM: verzamel incidenten vaccinatiecampagnes centraal
Nederland moet incidenten bij vaccinatiecampagnes centraal verzamelen en analyseren en de informatie daarover teruggeven aan de priklocaties. Daarvoor pleit het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat medicatie-incidenten landelijk verzamelt en deelt met instellingen en zorgverleners.
Schilfering door gebruik metronidazol-gel
Bij patiënten die metronidazol-gel gebruiken van het merk Metrosa kan na het opbrengen de gel gaan schilferen. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Platform moet commerciële kaping bereidingen voorkomen
Door de oprichting van een nieuw platform kunnen bereidingsapotheken en ziekenhuizen commercieel niet-verkrijgbare geneesmiddelen voortaan zelf registreren bij de autoriteiten. Daarmee willen de partijen voorkomen dat commerciële bedrijven deze geneesmiddelen kapen voor eigen gewin.
Risico op misvormingen kind bij sonidegib
Het huidkankergeneesmiddel sonidegib (Odomzo) kan leiden tot ernstige misvormingen bij een ongeboren kind en kan een miskraam veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wijst zorgverleners en patiënten daarom op het zwangerschapspreventieprogramma voor sonidegib.
Back to top