Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verduidelijking behandeladvies voor COVID-patiënt met slechte nierfunctie

08-04-2020
Voor chloroquine en hydroxychloroquine geldt dat patiënten met een eGFR van 10-30 ml/min de normale (tweemaal daagse) dosering kunnen krijgen. Bij tekenen van toxiciteit, zoals ECG-afwijkingen, dienen artsen dosisreductie te overwegen. Die concrete doseeradviezen staan in de nieuwste versie van het COVID-19-behandeladvies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB).
Verduidelijking behandeladvies voor COVID-patiënt met slechte nierfunctie

Een lagere dosering wordt verder geadviseerd bij patiënten met een eGFR kleiner dan 10 ml/min, nierfunctievervangende therapie, hemodialyse of peritoneaaldialyse. Voor hen geldt een eenmaal daags doseerregime in plaats van tweemaal daags. Oftewel: 1 x daags 300 mg chloroquine of 1 x daags 200 mg hydroxychloroquine. 

Artsen kunnen een van deze off-labelmedicatie overwegen bij matig ernstig tot zeer ernstig zieke patiënten met COVID-19, die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het experimentele middel remdesivir is een andere optie, maar dit middel wordt op dit moment door de fabrikant alleen beschikbaar gesteld voor zwangeren en kinderen jonger dan 18 jaar die mechanisch worden beademd.

Ga voor de actuele adviezen naar de website van SWAB.

Document acties

Back to top