Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZonMw lanceert datanetwerk in strijd tegen coronavirus

16-03-2020
Om data over de uitbraak van het coronavirus benaderbaar te maken voor leer-algoritmes heeft ZonMw opdracht gegeven aan Go Fair Foundation het Virus Outbreak Data Access Network (VODAN) op te starten. Beide organisaties roepen experts op het gebied van infectieziekten en data op hieraan mee te werken.
ZonMw lanceert datanetwerk in strijd tegen coronavirus

ZonMw is lid van GloPID-R, een wereldwijde samenwerking tussen financiers van onderzoek op het gebied van 'preparedness' voor uitbraken van infectieziekten. Met deze opdracht wil ZonMw, samen met andere financiers, bijdragen aan de oplossing van de huidige crisis rond het coronavirus en de infectieziekte COVID-19.

De data over de huidige uitbraak worden vormgegeven voor leer-algoritmes volgens het Personal Health Train-principe. Dit betekent dat data blijven staan waar ze zijn gegenereerd, en worden ‘bezocht’ voor bepaalde onderzoeksvragen. Hierdoor worden data beschikbaar gemaakt voor onderzoek op een gelijkwaardige, maar gecontroleerde manier.

Volgens ZonMw komt deze benadering wellicht nog net op tijd om direct al nuttig te zijn voor de COVID-19-epidemie. Daarnaast zal het zeker de mate waarin landen op toekomstige epidemieën van deze omvang zijn voorbereid verhogen.

 

Document acties

Back to top