Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Industrie

Minister sluit akkoord over nusinersen

Het dure geneesmiddel nusinersen (Spinraza) komt nu ook beschikbaar voor kinderen met de slopende spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) type 2 en type 3a met een acute behandelbehoefte. Dit betreft vooral kinderen jonger dan 5 jaar, zo’n dertig patiënten. Minister Bruno Bruins (medische zorg) heeft hierover een akkoord gesloten met producent Biogen.

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW51/52 - 12-12-2017

CF-middel Orkambi geweerd uit basispakket

Nieuwe prijsonderhandelingen over het cystische fibrose-geneesmiddel Orkambi (ivacaftor + lumacaftor) hebben producent Vertex en het ministerie van VWS niet tot elkaar gebracht. Orkambi wordt dan ook niet opgenomen in het basispakket.

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW42 - 10-10-2017

CBG: meer aandacht voor gebruiksgemak

Gebruiksvriendelijkheid moet een meer systematische plek krijgen in de beoordeling van geneesmiddelen.

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW40/41 - 06-10-2017

Prijsafspraken maken medicijn juist duurder

Dat de geneesmiddelprijzen alsmaar blijven stijgen, is een ongewenste bijwerking van het overheidsbeleid dat er juist op gericht is om de kosten te verlagen. Nederlandse onderzoekers concluderen dit deze week in PLOS one nadat ze een systematische review uitvoerden naar de kosten van geneesmiddelen.

Algemeen, Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW35 - 18-08-2017

Banen weg bij Leidse farmaceut Astellas

Het farmaceutisch bedrijf Astellas gaat de afdelingen onderzoek en geneesmiddelontwikkeling in de vestiging in Leiden verplaatsen naar het buitenland.

Industrie PW24 - 08-06-2017

Meer financiële relaties met industrie gemeld

In het Transparantieregister Zorg, dat de financiële relaties publiceert die zorgprofessionals, zorgorganisaties en patiëntenorganisaties hebben met geneesmiddelenbedrijven, is vorig jaar € 58,5 miljoen gemeld. Dat is een toename van 13% ten opzichte van 2015.

Algemeen, Industrie PW20 - 12-05-2017

IGZ: minder meldingen productdefecten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vorig jaar 588 meldingen behandeld over problemen bij de productie en distributie van geneesmiddelen. In 2015 waren het er 650, meldt IGZ in het Jaarbeeld 2016.

Geneesmiddelen, Industrie PW19 - 03-05-2017

RIVM: milieueffecten medicijnen onduidelijk

Van veel geneesmiddelen ontbreken goede gegevens over hun effecten op het milieu. Het is daarom moeilijk om het ene geneesmiddel door het andere te vervangen om daarmee milieuwinst te behalen. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een gisteren gepubliceerd onderzoek.

Algemeen, Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid 15-03-2017

Universitair medische centra kopen samen in

De acht universitair medische centra (umc’s) gaan binnenkort gezamenlijk dure geneesmiddelen inkopen. Hiermee hopen de ziekenhuizen de prijzen van deze geneesmiddelen te verlagen.

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW9 - 21-02-2017

Bijbetalen voor Camcolit

De 15.000 Nederlandse gebruikers van Camcolit moeten € 12,01 (excl. btw) bijbetalen voor 100 tabletten van 400 mg lithiumcarbonaat.

Geneesmiddelen, Industrie PW8 - 17-02-2017

Forse afschrijving Fagron in VS

Apotheekleverancier Fagron boekt € 48,4 miljoen af op het bedrijfsonderdeel Freedom Pharmaceuticals in de Verenigde Staten. Dat heeft vorig jaar een verlies opgeleverd van € 18,1 miljoen, heeft de onderneming vandaag bekendgemaakt.

Algemeen, Industrie 07-02-2017

Vijfhonderdste werknemer Pivot Park

Het onderzoekscentrum voor nieuwe geneesmiddelen Pivot Park in Oss heeft sinds deze week vijfhonderd medewerkers.

Geneesmiddelen, Industrie PW4 - 19-01-2017

Problemen levering reumamiddel sulfasalazine

Farmanco meldt een dreigend tekort van het geneesmiddel sulfasalazine. De wisseling van een producent van een van de grondstoffen gaat trager dan verwacht. Het tekort hoeft niet lang te duren. Het langzaamwerkende antireumaticum wordt vooral gebruikt bij reumatoïde artritis, enkele andere vormen van chronische gewrichtsontsteking en bij de ziekte van Crohn.

Geneesmiddelen, Industrie 03-11-2016

Plan farmaceuten tegen resistentie antibiotica

Dertien farmaceutische bedrijven hebben gisteren een plan gelanceerd voor de bestrijding van antibioticaresistentie. Vandaag spreekt in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over een wereldwijde aanpak van dit probleem.

Geneesmiddelen, Industrie 21-09-2016

Schippers geeft € 3 miljoen voor goedkope geneesmiddelen

Voor de ontwikkeling van goedkope geneesmiddelen krijgt de Stichting Fair Medicine een subsidie van bijna € 3 miljoen. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gisteren bekendgemaakt.

Geneesmiddelen, Industrie 09-09-2016

Nefarma verder als Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven Nefarma heeft zijn naam veranderd in Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Industrie 07-09-2016

Kalm aan met piritramide

Dipidolor (piritramide) is sinds eind augustus weer beschikbaar.

Geneesmiddelen, Industrie 06-09-2016

Beoordeling hulpmiddelen EU faalt

Medische hulpmiddelen die eerder worden goedgekeurd in de EU dan in de VS, krijgen significant vaker te maken met veiligheidsmeldingen en recalls.

Geneesmiddelen, Industrie PW35 - 02-09-2016

Pfizer neemt producent van Xtandi over

Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer neemt het eveneens Amerikaanse Medivation over, dat is gespecialiseerd in kankermedicatie. Beide bedrijven hebben gisteren een akkoord bereikt over een overnamebedrag van € 12,3 miljard.

Industrie PW35 - 23-08-2016

Productiefout vertraagt levering Thyrax

Schildkliermedicijn pas in voorjaar 2017 beschikbaar

Een productiefout in de nieuwe fabriek in Duitsland is er de oorzaak van dat schildkliermedicijn Thyrax Duotab pas in het tweede kwartaal van 2017 weer verkrijgbaar is voor ongeveer 350.000 patiënten in Nederland, en niet dit najaar zoals eerder gemeld, laat producent Aspen Pharma Trading weten. Over twee maanden komt het bedrijf met de precieze datum waarop het middel weer beschikbaar is.

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW33 - 17-08-2016

Document acties

Back to top