Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico op doseringsfouten bij Cabazitaxel Accord

13-04-2021
Bij het gebruik van producten met cabazitaxel, een oplossing voor infusie, bestaat een risico op doseringsfouten. Dat ontstaat door verschillende manieren waarop twee producten verdund worden, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Risico op doseringsfouten bij Cabazitaxel Accord

Het verdunnen van Cabazitaxel Accord - 20 mg/ml concentraat voor oplossing voor infusie - gebeurt in één stap, terwijl dat bij Jevtana - 60 mg/1,5ml concentraat en oplosmiddel voor oplossing voor infusie - in twee stappen gaat.

Het CBG adviseert zorgverleners voor gebruik altijd de verdunningsinstructies van het cabazitaxel-product te controleren. Het verwarren van deze twee producten kan leiden tot overdosering, met mogelijk fatale afloop. Of tot onderdosering, met een verminderde werkzaamheid als gevolg.

Het bedrijf Accord Healthcare heeft over dit onderwerp een Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) gestuurd naar onder anderen oncologen, ziekenhuisapothekers en verpleegkundig specialisten.

Cabazitaxel in combinatie met prednison of prednisolon is goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker die eerder zijn behandeld met een docetaxel-bevattend behandelschema.

Document acties

Back to top