Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kabinet wil EMA naar Nederland halen

PW4 - 16-01-2017
Nederland stelt zich kandidaat voor de vestiging van het Europees geneesmiddelenagentschap European Medicines Agency (EMA). De ministers Edith Schippers (VWS) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) hebben de Tweede Kamer vandaag geïnformeerd over de kandidaatstelling.
Kabinet wil EMA naar Nederland halen

Het EMA is op dit moment gevestigd in Londen, maar door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moet het agentschap verhuizen naar een ander EU-land. Het kabinet stelt dat Nederland bij uitstek geschikt is als nieuwe vestigingsplaats voor het agentschap, dat verantwoordelijk is voor de beoordeling van de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen die worden toegelaten op de Europese markt.

Ons land heeft volgens het kabinet goede voorzieningen zoals huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer voor de medewerkers van het EMA. Vanwege de goede internationale bereikbaarheid zal het agentschap gevestigd worden in de nabijheid van Schiphol.

De Europese Raad van regeringsleiders beslist uiteindelijk over de nieuwe vestigingsplaats van het EMA.

Het EMA organiseert jaarlijks honderden bijeenkomsten waaraan duizenden experts uit Europa en daarbuiten deelnemen. Bij de organisatie werken ongeveer 900 medewerkers, afkomstig uit alle EU-lidstaten. Mede afhankelijk van de nieuwe locatie zal een aanzienlijk deel van deze medewerkers mee verhuizen.

Nederland behoort met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) tot de belangrijkste leveranciers van expertise binnen het Europese netwerk van geneesmiddelenautoriteiten dat door het EMA wordt gecoördineerd.

Document acties

Back to top