Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Europese Unie wil één systeem voor medische gegevens

PW19 - 04-05-2022
Met de lancering van één Europees datasysteem moeten burgers ook in andere lidstaten toegang krijgen tot hun medische gegevens. Ook wetenschappers en onderzoekers krijgen, onder strikte voorwaarden, toegang tot de digitale dossiers. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.
Europese Unie wil één systeem voor medische gegevens

Europese burgers moeten volledige controle krijgen over hun eigen medische gegevens en die ook in een ander EU-land kunnen beheren en gebruiken. Ze kunnen hun gegevens ook gemakkelijk delen met zorgverleners, in eigen land en in andere lidstaten, waardoor de gezondheidszorg zal verbeteren, stelt de Europese Commissie bij de presentatie van de European Health Data Space (EDHS).

De Europese ruimte voor gezondheidsgegevens moet zorgen voor meer eenheid op de markt voor digitale gezondheidsdiensten en -producten, waarbij de hoge normen voor gegevensbescherming worden geborgd, aldus Brussel.

De lidstaten zullen ervoor zorgen dat onder meer patiëntendossiers, elektronische voorschriften en laboratoriumuitslagen in een gemeenschappelijk Europees format worden opgesteld. Interoperabiliteit en beveiliging zijn verplicht, en fabrikanten van systemen voor elektronische medische dossiers moeten de naleving van deze normen certificeren.

Het voorstel van de Europese Commissie voor één Europees systeem voor gezondheidsgegevens zal nu worden besproken door de Europese Raad en het Europees Parlement.

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Europees datasysteem
Back to top