Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorginstituut: avacopan niet vergoeden uit basispakket

PW18 - 26-04-2022
Het geneesmiddel avacopan (Tavneos), voor de behandeling van granulamatose met polyangiitis of microscopische polyangitis, kan niet worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) vanwege een te hoge vraagprijs. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Zorginstituut: avacopan niet vergoeden uit basispakket

Avacopan (Tavneos) in combinatie met rituximab- of cyclofosfamideregime, is geïndiceerd voor behandeling van volwassenen met ernstige, actieve granulomatose met polyangiitis (GPA) of microscopische polyangiitis (MPA). GPA en MPA zijn vormen van ontstekingen van de wanden van de bloedvaten.

ZIN adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het extramurale geneesmiddel avacopan niet op te nemen in het GVS omdat de kosteneffectiviteitsanalyse die de fabrikant heeft aangeleverd van onvoldoende kwaliteit is.

Bias

Volgens het zorginstituut is er sprake van bias in de aannames en een gebrek aan bewijs om de aannames te onderbouwen die zijn gedaan in de farmaco-economische analyse. Hierdoor kan het ZIN niet aangeven welke prijsreductie noodzakelijk is om in de buurt te komen van een acceptabele kosteneffectiviteit.

Avacopan vergoeden tegen de huidige vraagprijs leidt tot een zeer hoge, maatschappelijk niet te verantwoorden impact op het budget, aldus het zorginstituut, dat de fabrikant uitnodigt de farmaco-economische analyse aan te passen en beter te onderbouwen.

 

Document acties

Back to top