Redactioneel
Melden en bewaken
Openbaar apothekers zijn met hun directe en veelvuldige patiëntencontact de best uitgeruste zorgverleners om continu bij te dragen aan het effectief en veilig houden van geneesmiddelen. Als deze op nationaal niveau al regelmatig uitgesproken en onderschreven tekst ook op Europees niveau wordt herhaald, zorgt het voor extra impact.
Lichtpuntje
Schimmels kunnen lekker en nuttig zijn. In kaas kunnen ze voor een culinaire sensatie zorgen. Dat geldt ook voor eetbare paddenstoelen. Nuttig zijn ze in brood. En in geneesmiddelen levensreddend.
Herhalen
“De minister van Volksgezondheid en milieuhygiëne heeft met betrekking tot het toenemend aantal verkeersongevallen, waarbij het gebruik van geneesmiddelen een rol speelt, een Werkgroep Geneesmiddelen en verkeersveiligheid ingesteld met het verzoek zich te beraden omtrent de maatregelen welke moeten worden getroffen teneinde personen, die aan het verkeer deelnemen, te waarschuwen voor de risico’s, welke zij lopen en die zij kunnen veroorzaken ten gevolge van geneesmiddelengebruik.”
Fit lichaam
Ooit gierden de hormonen door je lijf, maar hoe ouder je wordt hoe minder er giert. Op een bepaald moment liggen ze er behoorlijk uitgeblust bij; klachten in plaats van plezier.
Winst
Een gezonder, sportiever en fitter Nederland wil natuurlijk iedereen. Ook het kabinet, dat hiervoor een “effectieve preventiestrategie” heeft uitgewerkt, want “Voorkomen is beter dan genezen”, zoals de niet al te verrassende openingszin van dit hoofdstuk uit het regeerprogramma luidt.
Niet alleen
Ik schreef over artsen en apothekers die met een verslaving kampen en werd meteen op mijn vingers getikt. Ze hebben een verslaving, kreeg ik te horen, want je zegt ook niet dat iemand met diabetes kampt. Ook verslaving is een ziekte.
Apenpokken
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vond de nieuwe uitbraak van het apenpokkenvirus (mpox) in een aantal landen in Afrika halverwege augustus zo alarmerend dat een zogeheten Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) werd uitgeroepen.
Hiv-zorg
Vorig jaar kwamen er wereldwijd 1,3 miljoen nieuwe hiv-infecties bij en stierven 630.000 mensen aan de gevolgen van aids, blijkt uit cijfers van VN-organisatie UNAIDS die in juli werden gepubliceerd. In totaal lijden een kleine veertig miljoen mensen aan hiv.
Speciale band
Zes weken lijkt niet zo heel lang, zei de verslaggever van het NOS Journaal, maar voor een kankerpatiënt ligt dat toch even anders.
Realistisch
Alzheimer genezen. Daar streven heel veel onderzoekers al heel lang naar. Iedere keer als er ook maar een heel klein teken van een doorbraakje is, klinkt daarom al snel “eureka” en stijgt de opwinding tot grote hoogten met de mededeling dat de aandoening dan wel niet onmiddellijk genezen maar eindelijk wel goed behandeld kan worden.
Sieraad
In januari 1964, de 99ste jaargang van het PW en het jaar waarin de apothekers afstudeerden die dit jaar hun 60-jarig jubileum vieren, opende de eerste uitgave met een voorwoord van hoogleraar farmaceutische chemie J.A.C. van Pinxteren, die ook een belangrijke rol speelde in de studie van de deze week geïnterviewde jubilaris Ad Soeterboek.
Achterstelling
Inkomen hangt samen met de manier waarop kanker wordt behandeld, luidt de zorgwekkende conclusie van een recent onderzoeksrapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). “Dit kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg”, wordt er vervolgens heel voorzichtig aan toegevoegd.
De mens
Twee letters maar. Maar wel letters die wereldwijd een revolutie veroorzaken. En voor ophef en bezorgdheid zorgen. Al zoekende naar AI in de apotheek viel de oogst wel een beetje tegen.
Bewustzijn
Mensen krijgen dagelijks nog steeds te veel zout binnen, constateert de Nierstichting, maar zijn zich daar niet van bewust. Reden temeer opnieuw een publiekscampagne te starten. Te veel zout leidt namelijk tot nierschade en zodra die onomkeerbaar wordt kan het dodelijk zijn. Nierschade kan de komende jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer vijf worden, waarschuwt de Nierstichting.
Generaties
Ze gaat snel zoeken naar een foto uit de oude doos, maar nu even niet. De trainingsronden voor de Oostenrijkse GP waren net begonnen en die wilde ze per se volgen, zei ze aan de telefoon. Want ze is een groot fan van Formule 1, voegde ze er ten overvloede aan toe. Ten overvloede, want eerder had de 87-jarige Maddy van der Hoorn mij tijdens het interview bij haar thuis in Roosendaal al uitvoerig deelgenoot gemaakt van haar passie voor snelle bolides.
Duurzaam plassen
In een zak plassen is groen. En voor ziekenhuizen een mooie gelegenheid hun steentje bij te dragen aan schoner water. Tien jaar geleden berichtten we voor het eerst over de plaszak, toen het toenmalige Waterschap Groot Salland (tegenwoordig Drents Overijsselse Delta geheten) een samenwerking aanging met het Deventer Ziekenhuis. Patiënten die voor een CT-scan met contrastvloeistof kwamen, gingen in een zak plassen om te kijken of dit effect had op de waterkwaliteit. Het waterschap vond namelijk grote hoeveelheden contrastvloeistof in het water.
Eurofarma
Europese kwesties houden maar weinig mensen bezig, wordt algemeen verondersteld - behalve als het over vakantie gaat. Reden temeer om extra aandacht te vestigen op farmaceutische kwesties, omdat deze het effectiefst kunnen worden aangepakt als landen met elkaar samenwerken. Achtereenvolgende bewindslieden op VWS hebben niet voor niets op tal van terreinen naar bondgenoten gezocht in Europa.
Actieplan
Nederland wil internationaal een proactieve verbinder en partner zijn als het gaat om het aanpakken van antibioticaresistentie, zo laat het ministerie van VWS weten. Hiervoor is onlangs het Nationale Actieplan Antimicrobiële Resistentie 2024-2030 gelanceerd.
Suikervrij
In de binnenstad van Helmond staat een Suikerhuis. In een winkelcentrum in een Haagse buitenwijk werd onlangs een suikerwinkel geopend. Die lijken zo op het eerste gezicht veel gemeen te hebben met elkaar, maar schijn bedriegt.
Baliebabbels
Balieblog, balieklets, baliepraat, balietjes, balieprikkels, baliepareltjes, baliebabbels; hoe je het ook noemt, aan de balie komen de hele dag door verhalen voorbij die je onder een bepaalde titel zou kunnen rubriceren. En dan doel ik niet op kwesties als tekorten en wisselingen, die vooral negatieve gevoelens oproepen, maar op al die andere inspirerende, soms heel ontroerende voorvallen en anekdotes met de patiënt in de hoofdrol.